Naslovnica Region Beli Preletačević ozbiljno zaokuplja pažnju u Srbiji

Beli Preletačević ozbiljno zaokuplja pažnju u Srbiji

Predsjednički kandidat Grupe građana “Ljubiša  Beli – Samo jako” Luka Maksimović pojavio se na političkoj sceni Srbije kada je na lokalnim izborima u Mladenovcu, sasvim nenadano, izborio 20% ukupnih glasova i ušao u skupštinske klupe Mladenovca.

Njegova kampanja, kako na lokalnim, tako i na aktuelnim predsjedničkim izborima u Srbiji, zasniva se na satiričnom predstavljanju sebe – kao kandidata za predsjednika, svojih saradnika, državnog aparatusa te društvenog i javnog života Srbije.

Međututim, Preletačevića niko nije uzimao tako ozbiljno, sve dok se ovaj mladi mladenovački odbornik nedavno nije izborio i za dovoljan broj potpisa potreban za predsjedničku kandidaturu u Srbiji.

Kako sam Preletačević kaže, sa nula ličnih novčanih sredstava, a uz pomoć građana koji razumiju njegove poruke, uspio je da dođe do kandidature. Njegova kampanja se vodi pod sloganom “Samo jako!”

Popularnost je stekao u ulozi Belija Preletačevića – imaginarnog lika kojim Maksimović aludira na nestabilne političke organizacije, strukture i vrlo česte promjene članstava, ideologija i politika u Srbiji.

Njegova glavna poruka, kako je nekoliko puta ponovio, jeste da želi da se “ovajdi”, tj. ima ličnu korist, ali i da novac daje narodu i tako bude 50 godina na vlasti.

“Ja gledam da imam svoj lični interes, ali da dam i narodu. Suština je da ću krasti, da ću se vajditi, ali i da ću dati narodu. Tako treba raditi i tako smo namireni i mi i oni”, kaže Preletačević.

Beli Preletačević ozbiljno zaokuplja pažnju u Srbiji

Upravo grubom banalizacijom srbijanske političke retorike i svođenjem njenog značenja na ono što ona na gotovo cijelom Balkanu u suštini i jeste – obećavajuća priča, Preletačević je stekao popularnost među omladinom Srbije, ali i širim narodnim krugovima regiona.

Od ostalih kandidata ga izdvajaju prvenstveno humor i satira kao direktni odgovori na sve društvene okolnosti. Čini se da je parodiranje ujedno i odgovor na kampanje drugih aktuelnih kandidata za predsjednika Srbije. Uz ovo, Preletačevića krasi samouvjerenost i nonšalantnost u nastupu.

Iako, prvobitno nije bio prihvaćen kao ozbiljan protivkandidat, srbijanski predsjednički kandidati sada tvrde da je Preletačević produžena ruka Otpora, opozicionarske organizacije koja je svojevremeno rušila režim Slobodana Miloševića.

Na takve kategorizacije Beli Preletačević humoristično kaže da jeste strani plaćenik.

On tvrdi i da je “dobar sa Trampom i Putinom” i da želi biti kao Tito te pomiriti Istok i Zapad.

Zbog njegove rastuće popularnosti, mnogi tvrde da je Preletačević fiktivna konstrukcija otporaša Srđe Popovića koja služi da odvuče pažnju, razvodni glasove SNS-a i umanji Vučićev uticaj u predsjedničkoj kampanji.

Neosporno je da je Preletačević svojim neobičnim nastupom svakako unio nešto novo u predsjedničku trku Srbije, a ono što je dodatno interesantno jeste i njegov jedinstveni imidž.

Naime, Preletačević je karakterističan po bijelom odjelu, modernim mokasinama, ali i vunenim čarapama kao metaforčnim obilježjima političkog stila.

Svakako da je ovakav nastup inovativan na političkoj sceni cijelog Balkana i da privlači veliku pažnju, međutim, treba napomenuti da su i jedni od najvećih društvenih kritičara svih vremena – veliki svjetski, pa i domaći pisci (poput Branislava Nušića) davno koristili elemente humora, satire, parodije i apsurda kako bi nenametljivo i zabavno ukazali na negativne društvene okolnosti i anomalije.

Na kraju,  Preletačević humoristično kaže da će od Srbije napraviti bajku u kakvu će i Kosovo poželjeti da se vrati.

Preletačević koristi pozdrav “Ave”, najvjerovatnije aludirajući na narodno klicanje velikom rimskom imperatoru Cezaru: Ave Cesar imperator morituri te salutant!

Pogledajte neke od popularnih video snimaka:

Najpopularnije izjave Belog Preletačevića.

Slavlje uz trubače – RIK prihvatio Belijevu kandidaturu:

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here