Naslovnica Trebinje Sastao se Upravni odbor Fondacije Petrović

Sastao se Upravni odbor Fondacije Petrović

Danas u kabinetu gradonačelnika u prijatnoj atmosferi održan je sastanak upravnog odbora Fondacije Rista i Trifuna Petrovića.

Dva brata Risto i Trifun svoju imovinu u Beogradu zavještanjem su ostavili Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Zgonjeva. Ova Osnovna škola sa radom je prestala 1980. godine pa je na osnovu toga pravni naslijednik JU Osnovna škola „Vuk Karadžić“ Trebinje.

Zavještane nekretnine su dugi niz godina donosile prihod od rente, od koje je bilo predviđeno da se škola obnavlja učilima i knjigama, bolje održavanje škole kao i stipendiranje nadarenih učenika, posebno učenika iz Zgonjeva.
Republika Srbija i Grad Beograd su posebnim zakonom o eksproprijaciji odkupili jednu od dvije parcele za potrebe realizacije projekta „Beograd na vodi“.

Fondacija planira da drugu parcelu zamjeni za neku nekretninu u Beogradu i na taj način nastavi pomaganje rada Osnovne škole u Trebinju, kako je to i bilo predviđeno zavještanjem Petrovića.

Ideja i namjera fondacije Rista i Trifuna braće Petrović je da se Osnovna škola u Zgonjevu pretvori u Istraživačku stanicu sa najsavremenijom opremom. Planirano je izdvojiti nekoliko oblasti i programa koji bi vodili eminentni stručnjaci a najtalentovaniji učenici bi bili polaznici.

Ova fondacija naišla je na odobravanje i veliku podršku gradonačelnika Luke Petrovića koji je svojevremeno bio i član Školskog odbora Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i inicirao je revitalizaciju rada fonda.

Gradonačelnik Luka Petrović pozvao je upravni odbor fondacije da naprave plan djelovanja u 2017. Godini, kako bi se kreirao plan utroška i elaborat o unapređenju obrazovnog sistema grada Trebinja u koje bi se uložila sredstva fonda.

„Želja svih je da ovaj Projekat bude održiv i da ima razvojnu fazu, odnosno da se rad Istraživačke stanice iz godine u godinu unapređuje a to se može samo ostvariti ako budemo svi uključeni u ovaj projekat“, zaključio je na današnjem sastanku gradonačelnik Petrović.

Grad Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here