Naslovnica RS/BiH Samo jedna škola ne počinje nastavu u petak (VIDEO)

Samo jedna škola ne počinje nastavu u petak (VIDEO)

Povodom početka nove školske godine ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević danas se sastao sa predsjednicima Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola. Tema sastanka bili su pripreme za početak nastave koja u većini škola na području Republike Srpske počinje u petak.

Od 187 osnovnih škola na području Republike Srpske, samo jedna nije spremna za početak školske godine. Osnovna škola „Sveti Sava“ u Zvorniku sa nastavom će početi u ponedjeljak i to zbog renoviranja.

– Pošto se radi o milionskoj vrijednosti, nastava na žalost neće početi u petak, ali će početi u ponedjeljak i ti uslovi koji će biti u toj školi će biti znatno bolji nego što su bili u prošlim godinama. Potpuna energetska efikasnost će biti sprovedena u toj školi tako da moram izraziti svoje zadovoljstvo jer su se direktori angažovali tokom ljerta da sve izvrše i pripreme kako treba – rekao je ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević.

Što se tiče srednjih škola u petak će sa radom početi sve obrazovne ustanove na području Republike Srpske. Iz Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola kažu da su se potrudili da tokom ljetnjeg odmora obezbijede povoljne uslove za početak nove školske godine.

– Mogu reći da racionalizacijom mreže škola u RS, da smo uspjeli da tehnološki višak zbrinemo na neki način, osnodno putem aktiva kako je to i predviđeno zakonom. Uglavnom, nastavnici su doprinijeli norme i u drugim školama, neophodni radovi su urađeni preko ljetnjeg raspusta onoliko koliko su dozvoljavala materijalna sredstva – kazao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije Dragan Mrdić.

– Mi smo za svaku vrstu saradnje koja će doprinijeti i podići nivo obrazovanja, dakle ne samo kada se radi o kadru koji obrazuje učenike nego uopšte, tu smo za sve vrste promjena – dodala je predsjednik Aktiva direktora srednih škola regije Prijedor Valentina Sovilj.

Učesnici sastanka razgovarali su i o investicijama, pogotovo kada je u pitanju sanacija grijanja gdje Ministarstvo sa sredstvima iz budžeta pokušava da obezbijedi sredstva neophodna za zimsku sezonu u svim školskim objektima. Jedna od tema bio je i projekat energetske efikasnosti kroz koji je do sada saniran 21 školski objekat.

Srpska Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here