Naslovnica Svijet Ruski projektil “Cirkon” šest puta brži od zvuka

Ruski projektil “Cirkon” šest puta brži od zvuka

U Rusiji su u toku pripreme za testiranje novog hipersoničnog projektila koji je gotovo nemoguće presresti, jer raketa „Cirkon“ je u stanju da leti i do šest puta brže od zvuka, zbog čega je Zapad je i više nego zabrinut, navodi se u analizi na sajtu Dojče velea.

Ruska hipersonična raketa, koja bi trebalo da dosegne brzinu od 7.400 kilometara na čas, predstavlja takav „kvantni skok u tehnologiji“, da bi zapadna protivvazdušna odbrana ođednom mogla da postane „zastarjela“, ocjenjuje za DV britanski analitičar Tim Ripli.

Teoretski, i ukoliko testiranje prođe kao što je planirano, krstareća raketa „Cirkon“ bi trebalo da rastojanje od 250 kilometara pređe za dva i po minuta – a to je toliko brzo da je čini gotovo „nedodirljivom“ za konvencionalnu tehnologiju odbrane, navodi se na sajtu DV-a.

Raketa „Cirkon“ u razvoju je nekoliko godina i njom će biti naoružani ruski ratni brodovi.

Ruska novinska agencija „Interfaks“ je prošlog mjeseca javila da će raketa od pet tona prvi put biti testirana ovog proljeća, godinu dana ranije nego što je planirano. Ruski mediji javili su da bi projektil mogao da bude potpuno operativan do kraja ove decenije, piše na sajtu.

Reagujući na razvoj „Cirkona“, nekoliko novina u Velikoj Britaniji ovih dana je upozorilo da bi time postali ranjiviji čak i najmoderniji ratni brodovi SAD i Velike Britanije – uključujući i nosače aviona.

Dva najnovija britanska nosača aviona – „HMS Kraljica Elizabeta“ i „HMS Princeza od Velsa“ – koji bi trebalo da uđu u flotu 2020. godine, mogu da presretnu rakete duplo sporije od „Cirkona“, piše „Independent“. Ti ratni brodovi britansku vladu su koštali 8,1 milijardu evra, a novo rusko hipersonično oružje pretvoriće ih najveću propalu vojnu investiciju svih vremena, navodi DV.

Prema ruskim medijima, „Cirkon“ može da se programira da tokom leta traži i napada svoj cilj i mogao bi čak da dosegne udaljenosti od oko 500 kilometara. Ripli kaže da bi tim ruskim oružjem ranjivi postali i mnogi evropski gradovi: „Uz modifikaciju, mogući su napadi kakve je u prošlosti SAD izvodila protiv Iraka, Avganistana i Srbije“.

Sjedinjene Americke Države takode razvijaju svoje hipersonično oružje, ali tamošnji naučnici izgleda nisu tako daleko odmakli. U izvještaju za prošlu godinu, Američka nacionalna akademija nauka zaključila je da u trci naoružavanja hipersoničnim oružjem SAD zaostaju za Rusijom i Kinom. Akademija je pozvala na dalja ulaganja u projektile koji mogu da dosegnu brzinu od pet maha ili više.

„Koliko se zna, izgleda da je Zapad prilicno zaostao“, kaže Ripli. „Ali to ne znači da ne postoji neki super-tajni projekat Američke agencije za projekte odbrane (DARPA).“ Ta agencija ima godišnji budžet od tri milijarde dolara za razvoj novih tehnologija za američku vojsku.

Ripli vjeruje da se Zapad s pravom brine zbog ruskih vojnih dostignuća i upozorava da je nova trka u naoružanju sada neizbježna: „Ponovo smo u periodu mogućeg vojnog reciprociteta. Nedavno smo imali događaje u Ukrajini, na Krimu i u Siriji, gdje je Rusija koristila oružje koje je svakako u rangu s američkim i britanskim ekvivalentima, uključujući i krstareće rakete iz podmornica.“

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here