Rusija bi “na poklon” mogla isporučiti Edvarda Snoudena /Edward Snowden/ SAD-u, u znak dobrih odnosa sa novom američkom administracijom koju predvodi predsjednik Donald Tramp.

Prema navodima NBC Njuza /NBC News/ ovo su poručila dva američka obavještajna izvora koja su ostala anonimna.

Jedan neimenovani zvaničnik, koji je ranije prema navodima NBC-a izjavio da su informacije prikupljene iz “niza izuzetno osjetljivih obavještajnih izvještaja”, rekao je da bi ovakav potez mogao biti pokušaj “dodvoravanja” novoj američkoj administraciji.

Snouden je bivši američki službenik Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a koji je otkrio top-tajne dokumenate iz 2013. godine, a koji razotkrivaju masovne nadzore koje je vršila američka vlada u to vrijeme. Snouden je tajne informacije podijelio sa novinarima, a Rusija mu je od 2013. godine pružila utočište.

Rusija je Snoudenu nedavno odobrila produžetak dozvole boravka u toj zemlji do 2020. godine.

“Ja nikada nisam sarađivao sa ruskim Intelom. Nijedna zemlja ne trguje špijunima, jer se plaše da su oni sljedeći.”

Sadašnji predsjednik Tramp je u prošlosti Snoudena nazivao izdajnikom i špijunom te i ranije upozoravao da ovaj bivši američki službenik otkriva državne tajne drugim zemljama.

Ovakve tvrdnje Snouden je negirao na Twitteru: “Ja nikada nisam sarađivao sa ruskim Intelom. Nijedna zemlja ne trguje špijunima, jer se plaše da su oni sljedeći.”

Snouden je takođe tvitovao i intervju koji je dao za Jahu Njuz /Yahoo News/, u kome je izjavio: “Ja sam nezavisan. Uvijek sam radio u ime Sjedinjenih Američkih Država. Rusija me ne posjeduje.”

“Ja sam nezavisan. Uvijek sam radio u ime Sjedinjenih Američkih Država. Rusija me ne posjeduje.”

Pretpostavka da bi Rusija mogla isporučiti Snoudena Sjedinjenim državama kao poklon je dijelom rezultat Trampovih navoda u kojima kaže da želi bolje odnose sa Kremljem – navodi Biznis insajder.

Prema navodima različitih svjetskih medija, Snouden je 2016. godine zatražio od bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obame da ga pomiluje i oslobodi odgovornosti.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here