Naslovnica Hercegovina REAGUJ DANAS ZA ZDRAVIJE SUTRA

REAGUJ DANAS ZA ZDRAVIJE SUTRA

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje u okviru aktivnosti obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa organizuje akciju “REAGUJ DANAS ZA ZDRAVIJE SUTRA.“

  1. Pozivamo sve sugrađane, koji ne boluju od šećerne bolesti da nam se pridruže u ponedeljak 14. Oktobra u periodu od 9-12 časova u prostorijama Doma zdravlja Trebinje/glavna zgrada, prvi sprat/ i već danas učine nešto za svoje zdravije sutra. Akcija se sastoji od sljedećih segmenata:
     mjerenje tjelesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI
     određivanje vrijednosti šećera u krvi
     popunjavanje upitnika „Koliko znam o dijabetesu“
     prezentacije o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
  2. Cilj akcije je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije dijabetesa tipa 2, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze. Šećerna bolest/diabetes mellitus/spada u grupu metaboličkih bolesti, koje se karakterišu povećanim vrijednostima šećera u krvi, nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili djejstvu insulina. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije objavljenim 30. oktobra, 2018. godine broj oboljelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014.godini, pri čemu 90% oboljelih ima dijabetes tip 2. U nastanku dijabetesa tip 2 pored genetskih faktora veoma značajnu ulogu imaju negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, fizičku neaktivnost, ishranu bogatu masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašnu voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima su posebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana može da spriječi do 70 % slučajeva obolijevanja od šećerne bolesti tip 2.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here