Naslovnica RS/BiH Radišić: kriza otišla daleko, početak kraja BiH?

Radišić: kriza otišla daleko, početak kraja BiH?

Senator Republike Srpske Živko Radišić smatra da podnošenje zahteva za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije uistinu može biti početak kraja BiH.Radišić je rekao danas Srni da podnošenje pomenutog zahteva ne predstavlja samo jedan, već mnogo više koraka nazad za BiH, te da je kriza previše duboka.

“Ispada da BiH sada definitivno ruše upravo oni koji su se za tu zemlju najviše zalagali, ili tobože na rečima zalagali”, naveo je Radišić.

On je istakao da ne može i neće da potceni i uticaj međunarodne zajednice s obzirom na iskustvo onoga što se desilo sa prethodnom državom i ko ju je rasturio.

“Izgleda da je sada na sceni pokušaj da se rasturi i BiH”, upozorio je Radišić.

On je naveo da će srpska strana i institucije Srpske i BiH sada imati pune ruke posla da koliko-toliko pokušaju obuzdati aktuelnu anarhiju, nepravdu i evidentnu nezakonitost u zemlji.

Radišić je ocenio da zahev za reviziju uopšte nije pravno valjan i moralno-politički podoban, kao i da tužba, podnesena 1993. godine, nikada nije dobila pravni legitimitet.

“Nijedan od organa i institucija BiH to nije verifikovao. A Dejtonskim sporazumom, aneksom na Ustav BiH, precizirano je da je prvo Predsedništvo moralo to da uradi u roku od 15 dana, a to nikada nije urađeno. Bilo je posle pokušaja da se tome da neki oblik pravnog legitimiteta, ali to nikada nije postignuto, jer se uvek težilo da se nečija volja nametne. Konsenzus nikada nije postignut, pogotovo što Srbi kao konstitutivni narod i Srpska na to nikada nisu dali saglasnost”, prisjetio se Radišić.

On je konstatovao da se ne radi o zahtevu BiH, entiteta, naroda i institucije, već pojedinca koji na sebe preuzima pravo drugih.

“I da može da odlučuje sam i kako on hoće, makar to bio i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, niko nema apsolutno pravo da to uradi i to, pogotovo u ovo vreme, nikome nije potrebno”, poručio je Radišić.

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakib Softić predao je aplikaciju za reviziju presude protiv Srbije, koju je inicirao bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

Alo.rs

Foto: Friend.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here