Naslovnica Region Prva žena i pripadnica LGBT skupine Ana Brnabić budući premijer Srbije

Prva žena i pripadnica LGBT skupine Ana Brnabić budući premijer Srbije

Ana Brnabić je dobila mandat za sastav nove Vlade Srbije i do 23. juna trebalo bi da bude izabrana za premijera Srbije. Ona će biti prva žena na funkciji predsednika Vlade Srbije u istoriji.

Ana Brnabić je menadžerka i specijalista za marketing. U avgustu 2016. postala je ministar državne uprave i lokalne samouprave. Rođena je 28.9.1975. godine u Beogradu. Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994. Godine, a nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Nakon fakulteta odlazi u Englesku, gde završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. Samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji. 2002. godine nakon master studija se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU.

Tu se zadržala samo dva meseca, nakon čega prelazi u USAID gde radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vetroelektrana „Continental Wind Serbia“. 2013. postaje direktor iste kompanije. Za celo vreme radnog staža radi na obaveštavanju javnog mnjenja o prednostima i važnosti obnovoljivih izvora energije.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

“Osveženje na političkoj sceni”

Prva žena i pripadnica LGBT skupine Ana Brnabić budući premijer SrbijeKada je izabrana za ministarku, mnogi su je nazvali “osveženjem” na političkoj sceni jer je otvorena i neposredna u komunikaciji i sa kolegama ministrima, čije je poverenje uspela da zadobije za samo dva meseca, i sa novinarima čija je “meta” od prvog dana zbog svog seksualnog opredeljenja.

U jednom intervjuu za “Večernje novosti”, Brnabićeva je otkrila kako se tokom školovanja nije libila da radi razne poslove.

“Deljenje flajera”

-Život u Engleskoj me je naučio da nije sramota raditi bilo koji posao. Danas si direktor, a sutra, dok se ne snađeš, radiš u kafiću. Tako sam delila flajere u Londonu za školu engleskog jezika za pet funti na sat, dok sam bila na magistarskim studijama. Izdavala sam i knjige u studentskoj biblioteci i to mi je bio najdosadniji posao. Razlika između ministarskog u odnosu na neki drugi posao je što unapred znate da imate limitirano vreme. Ako propustite svoju šansu da pokažete šta znate, nećete imati još četiri godine da to ispravite – rekla je tada ona.

Prva žena i pripadnica LGBT skupine Ana Brnabić budući premijer Srbije

Posledjnih mesec dana, kada se u javnosti spekulisalo o imenu novog premijera, Brnabić je na pitanje da li bi bila na čelu vlade jednom prilikom rekla:

– Hajde danas da ostanemo na tome da ću ostati deo tima, zato što to dugujem čoveku koji me je doveo u taj tim i kome i kao predsedniku treba podrška.

Ranije je izjavila da ko god bude premijer – biće mu teško.

Poslednja sednica vlade kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučić za nju je, kako je rekla, bila dosta emotivna, s obzirom da premijer, pored velikih uspeha koje je doneo vladi, uvek iznenadi pozitivnim stvarima koje ne očekujete.

“Došla sam da bih bila deo Vučićevog tima”

– Ja sam došla iz privatnog sektora pre devet meseci na poziv Vučića da bih bila u njegovom timu, realno sam došla u Vladu Srbije da bih radila sa njim i da bih bila clan njegovog tima. Jer, mislim da je u vladu uneo snagu, da donosi nepopularne, ali neophodne odluke, da zahvaljujući tome imamo fantastične uspehe koliko god neko kritikovao rad vlade – rekla je tada Brnabić.

Govorila je i o tome da je njena želja bila da Vučić ostane na mestu premijera, ali da je njegova procena bila da je važnija stabilnost države kao garant toga da će Vlada nastaviti sa nepopularnim ali preko potrebnim reformama.

Prva javno deklarisana gej osoba u vladi

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije, a Vučić je prošle godine, najavljući da će Brnabić biti u njegovom kabinetu, rekao da ona ne krije svoju seksualnu orijentaciju, te da je to njeno pravo, a da ga zanima njen rezultat.

Prva žena i pripadnica LGBT skupine Ana Brnabić budući premijer Srbije

– Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore…’ a ja sam odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna – rekao je tada Vučić.

Naveo je da u njenoj biografiji nema mrlje, da je to žena koja ima izvanrednu energiju i koja je mnogo učinila za sve nas, te da se veoma raduje zajedničkom radu.

Blic.rs

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here