Naslovnica Svijet Prošlo je 16 godina od udara aviona u Kule bliznakinje

Prošlo je 16 godina od udara aviona u Kule bliznakinje

Skoro 3.000 ljudi  stradalo je kada su dva oteta aviona udarila u Kule bliznakinje u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na Pentagon u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji.

Direktna posljedica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bijele kuće  sa Džordžom Bušom Mlađim (George Bush)na čelu, objavi rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. stoljeća.

U Sjedinjenim Američkim Državama, sa izuzetnom posvećenošću, svake godine podsjećaju na žrtve napada otprije 16 godina.

Iz Kula “bliznakinja” u Njujorku svega 20 ljudi uspjelo je da napusti zgrade prije nego što su se urušile. Među žrtvama 11. septembra bila su i 372 stranca, uključujući i jednog državljanina Srbije.

Velike žrtve su pretrpjeli i pripadnici njujorških gradskih službi, prije svih vatrogasci. Čak 343 vatrogasca su poginula prilikom pada kula “bliznakinja”, dok su pokušavali da nekako pomognu.

Devetnaest pripadnika El-Kaide započelo je napad otimanjem četiri putnička aviona koji su uzletjeli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letjelicama. Prvi avion “American airlinesa” udario je u 8.46 sati u sjevernu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije “United” udario je u južnu kulu.

Treća oteta letjelica udarila je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrta srušila tokom borbe putnika sa teroristima, kako glasi zvanična verzija. Kasnije su odgovarajuće službe SAD ocijenile da je “mozak” napada koji su se dogodili bio Kalid Šeik Muhamed (Khalid Sheikh Mohammed).

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je tadašnji američki predsednik Barak Obama (Barck Obama) izvijestio naciju i cijeli svet.

Sudija vojnog suda u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Gvantanamo na Kubi, januara 2013. godine odbio je zahtjev da se suđenje peterici optuženih za napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. javno prenosi putem televizije.

Na mjestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obilježje žrtvama, a sazidan je i novi Svjetski trgovinski centar.

Svaka godišnjica obilježavanja napada povod je i za iznošenje različitih spekulacija prema kojima je napad isceniran, kako bi se pokrenuli novi ratovi pod okriljem borbe protiv terorizma.

Avaz.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here