Naslovnica Region Predsjednik Makedonije pozvao na smirivanje tenzija

Predsjednik Makedonije pozvao na smirivanje tenzija

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov zakazao je za jutros konsultacije sa liderima svih stranaka i pozvao na smirivanje tenzija i nenasilje.

Ivanov je naveo da će na sastanku u njegovom kabinetu biti razmotrene sve opcije za smirivanje i nalaženje izlaza iz novonastale situacije, nakon sinoćnjih nemira u zgradi Sobranja.

“Svako treba da bude odgovoran za svoje postupke i svjestan posljedica koje će proizaći iz njih. Ni drugi spolja neće nam riješiti probleme ako ih sami ne riješimo u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije”, poručio je Ivanov sinoć u obraćanju.

Ivanov je napomenuo da su lideri dobili podršku građana i da su najodgovorniji za nalaženje rješenja u skladu sa Ustavom, zakonima i Poslovnikom Sobranja koji su danas bili prekršeni.

“Pozivam na smirivanje tenzija i na nenasilje”, naglasio je Ivanov.

Nemiri u zgradi Sobranja počeli su juče oko 18.00 časova, nakon što je nekadašnji komandant Oslobodilačke nacionalne armije Talat DŽaferi, glasovima SDSM-a i albanskih partija, izabran za predsjednika parlamenta.

Po izboru DŽaferija demonstranti su upali u zgradu parlamenta, te napali i raskrvarili glave lideru SDSM-a Zoranu Zaevu i potpredsjedniku te stranke Damjanu Mančevskom, dok je u neredima teže povrijeđen poslanik Alijanse za Albance Zijadin Sela.

SRNA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here