Naslovnica Trebinje Potpisan šestomilionski ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje

Potpisan šestomilionski ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje

U Trebinju je danas potpisan Ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje na ovom području vrijedan 5.831.043 KM između predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i izvođača radova.

Projekat sa 85 odsto finansira Vlada Republike Srpske, sredstvima Svjetske banke, a sa 15 odsto grad Trebinje, što je oko 850.000 KM. Radove će izvoditi konzorcijum firmi “Buk promet” Bijeljina i “Herc gradnja” Bileća.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić rekao je da potpisivanje ugovora o izgradnji 860 hektara sistema za navodnjavanje predstavlja kontinuitet nastojanja Vlade da bude nastavljena izgradnja irigacionih sistema u Srpskoj.

Potpisan šestomilionski ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje

On je naveo da će realizacija projekta trajati oko 365 dana, te istakao da ne treba prestajati sa gradnjom sistema za navodnjavanjem u Trebinju dok svaki hektar ne bude imao vodu.

“U prvoj fazi biće izgrađeni centralni cjevovodi dužine oko 10 kilometara, dvije crpne pumpe, dva rezervoara”, pojasnio je Mirjanić, dodajući da je potrebno riješiti i način održavanja sistema za navodnjavanje i njegovog upravljanja, ne samo u Trebinju, već u cijeloj Republici Srpskoj.

On je rekao da je potpuno siguran da će izgradnja sistema za navodnjavanje u Trebinju za sobom povući i ostale određene aktivnosti kada je riječ o zemljištu, te naveo da na području Trebinja ima oko 3.800 hektara državnog zemljišta, da je 947 hektara već dato pod koncesiju, a 2.200 hektara treba identifikovati, inventarisati i napraviti program njegovog uređenja.

“To će zajedno raditi Ministarstvo, grad Trebinje, Geodetska uprava i Pravobranilaštvo”, rekao je Mirjanić, ističući da je pripremni posao već počeo.

On je naveo da se u Srpskoj trenutno intenzivno radi na izgradnji oko 4.700 hektara površina pod sistemom za navodnjavanje, napominjući da je oko 1.000 hektara završeno, oko 1.700 hektara je u toku, a pripreme se vrše na 2.200 hektara.

“Imamo u opciji da završimo oko 4.700 hektara najkasnije do kraja sljedeće godine, i tu se ulaže oko 36 miliona KM”, rekao je Mirjanić.

On je naglasio da Republika Srpska, osim što ulaže u irigacione sisteme, znatna sredstva izdvaja u uređenje hidromelioracinih sistema, i u posljednje tri godine za te svrhe i uređenje ostalih dobara iz oblasti vodoprivrede angažovano je oko 180 miliona KM, i ugovoreno 100 miliona radova.

“Sada ćemo sve hidromelioracione sisteme dovesti u funkciju i tako zaštititi imovinu Republike Srpske”, rekao je Mirjanić, koji je posjetio i novovotvorenu “Hercegovačku kuću”, kao i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Potpisan šestomilionski ugovor o izgradnji sistema za navodnjavanje

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je u drugoj fazi planirana izgradnja sekundarne mreže za navodnjavanje Trebinjskog i Petrovog polja, kao i postavljanje instalacija prema zubačkom platou sa pumpnim sistema i dovođenja vode u sela Turmenti, Orašje, Konjsko, Radešići, Bogojević selo i Ubla.

Prema njegovim riječima, već sljedeće sedmice su planirane aktivnosti na ovom projektu, i uz pomoć Vlade Srpske, nadležnog ministarstva, “Hidroelektrana na Trebišnjici”, kao i sredstvima grada Trebinja, biti završen ovaj sistem u cijelosti i time omogućen kvalitetniji razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju.

“Trebinje će uputiti inicijativu nadležnom ministarstvu da Hercegovina dobije mašinu koja bi mogla da privede namjeni one površine koje sada nisu u namjeni. Procjenjuje se da ih ima nekoliko hiljada hektara, a mogle bi da budu davane u zakup ili pod koncesiju”, najavio je Petrović.

On je naglasio da Trebinje ima potencijal za razvoj poljoprivrede koji treba iskoristiti da bi taj grad postao centar regije u ovoj privrednoj grani, koji će uvezati i druge hercegovačke opštine, da bi taj dio Republike Srpske zajednički nastupao na tržištu.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u resornom ministarstvu Stefan Mitrović rekao je da će se sutra početi sa procedurom nabavke usluga izgradnje sličnog sistema u LJubinju, koji će obuhvatiti površinu od 250 hektara i imaće jednu pumpnu stanicu, rezervoar zapremine veće od 200.000 metara kubnih i mrežu preko 13 kilometara.

Izvođači radova obećali su da će projekat realizovati uspješno, u predviđenom roku i profesionalno, napominjući da će radovi početi za mjesec dana, a završeni do polovine idućeg ljeta.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here