Naslovnica Trebinje Poslovni sistem ‘Svislajon’ u IAT uložio preko 37 miliona

Poslovni sistem ‘Svislajon’ u IAT uložio preko 37 miliona

Zahvaljujući investicijama poslovnog sistema „Svislajon Takovo“ Industrija alata danas uspješno posluje, ostvaruje poslovnu dobit, nema kreditnih zaduženja i u poslednjih pet godina uredno izmiruje svoje obaveze prema državi, dobavljačima i svojim zaposlenima – rekla je danas na pres konferenciji direktor SL IAT-a Branka Ratković.

Ona je novinarima saopštila da je od momenta privatizacije poslovni sistem „Svislajon Takovo“ prema ugovoru o privatizaciji u Industriju alata Trebinje investirao 18 miliona 614 hiljada KM, a za kupovinu imovine koja je bila van funkcije uplatio 18 miliona 640 hiljada KM – piše Radio Trebinje.

„Znači da je poslovni sistem ‘Svislajon’ u IAT ukupno investirao 37 miliona 254 hiljade KM. Sve nekretnine plaćene su najmanje tri puta više nego što je njihova tržišna vrijednost. Za sve uplate postoji vjerodostojna finansijsko – računovodstvena evidencija“, rekla je Ratkovićeva, dodajući da je pres konferencija sazvana da bi se javnosti prezentovale tačne informacije o investicijama većinskog vlasnika.

IAT je, dodala je ona, od uplaćenih sredstava od strane većinskog vlasnika i iz vlastitih prihoda od poslovanja uplatio u budžet Republike Srpske po osnovu poreza i doprinosa više od 25 i po miliona maraka, od čega pet i po miliona po osnovu povezivanja radnog staža radnicima da bi im se omogućilo pravo na penziju.

Takođe, u budžet lokalne zajednice fabrika je uplatila više od 627 hiljada maraka, izmirila sva dugovanja prema Elektroprivredi u iznosu od 10,7 miliona maraka, vratila kredite u visini 4,9 miliona KM, te obaveze prema dobavljačima i obezbijedila obrtni kapital za uspješno poslovanje u vrijednosti od 8,8 miliona KM.

„Jedini dug Industrije alata jeste po osnovu poreza i doprinosa iz perioda prije privatizacije“, istakla je ona.

Ratkovićeva nije mogla da odgovori na novinarsko pitanje o sudbini trebinjske „alatnice“ nakon odluke skupštine poslovnog sistema „Svislajon“ da – zbog urušavanja ugleda kompanije medijskim prozivkama za neplaćene poreze iz predprivatizacionog perioda – pokloni akcije Industrije alata Republici Srpskoj.

Ona ističe da je to pitanje za većinskog vlasnika i Vladu RS, ali da je optimizam uprave i radnika utemeljen na činjenici da fabrika ima perspektivu – kao sistem koji ima izvozno tržište, stabilnu proizvodnju i pozitivan poslovni bilans.

„U posljednje dvije godine Industrija alata poslovala je pozitivno, zapošljavamo 500 radnika, a u perspektivi imamo namjeru da uposlimo još ljudi, imamo sasvim dovoljno posla, obrtni kapital i repromaterijal – i optimisti smo što se tiče i ove i narednih godina. Ovaj balast koji postoji po osnovu poreza i doprinosa prije privatizacije nadam se da će se riješiti između Industrije alata i države na najbolji mogući način. Mislim da je svim učesnicima u ovom problemu stalo da 500 radnika radi“, zaključila je Branka Ratković.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here