Naslovnica Trebinje Trebinje: počela manifestacija “Dučićev dan”

Trebinje: počela manifestacija “Dučićev dan”

U Trebinju počinje dvodnevna kulturna manifestacija “Dučićev dan”, posvećena bardu srpskog pjesništva Jovanu Dučiću.

Program počinje naučnim skupom koji je ove godine posvećen pjesniku Milutinu Bojiću.

Na višečasovnoj sesiji, poznavaoci pjesnikovog djela predstaviće svoje radove namijenjene budućem zborniku “Poetika Milutina Bojića”.

U Muzeju Hercegovine biće promovisan zbornik radova “Pesničke teme i poetički modeli Alekse Šantića” i organizovana izložba “Srpske ikone od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira sa prostora BiH”.

U Muzeju Hercegovine kažu da je izložba nastala zahvaljujući razumijevanju i blagoslovu episkopa Srpske pravoslavne crkve – Jefrema, Hrizostoma, Atanasija i Grigorija, institucijama i ustanovama Republike Srpske, kao i grupi entuzijasta.

Izložba i katalog, koji je prati, prezentacija su najviših dometa srpske-pravoslavne umjetnosti iz vremena u kojem srpski nacionalni korpus i njegova crkva nisu imali svoju državu.

“Utoliko je značajnija uloga i opredjeljenje srpskog naroda, njegovog monaštva i sveštenstva da podrže i očuvaju svoju duhovnu i kulturnu stvarnost koja nas, bez sumnje, uvjerava da se glavni tokovi sveukupne srpske ikonopisne umjetnosti vide na eksponatima koji su ovdje izloženi”, ističu u Muzeju.

Otvaranje izložbe zakazano je za 19.30 časova.

Zainteresovani će moći da pogledaju izložbu do 15. maja u Galeriji Muzeja Hercegovine, radnim danima od 8.00 do 20.00 časova, a subotom i nedjeljom od 10.00 do 20.00 časova.

Izvor: RTRS/SRNA

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here