Naslovnica RS/BiH Počeo lov na glasove – CIK nemoćan?

Počeo lov na glasove – CIK nemoćan?

Iako se svi slažu da je predizborna kampanja već počela, Centralna izborna komisija BiH (CIK) nema mogućnosti da “kazni” nekog političara ili stranku jer je nadležna isključivo za period od raspisivanja izbora do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno od maja do oktobra naredne godine.

U CIK-u kažu da je od raspisivanja izbora do dana službenog početka kampanje političkim subjektima zabranjeno plaćeno političko oglašavanje putem medija ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja te da prije tog perioda nisu u mogućnosti da reaguju na bilo koji način i kazne nekoga ko u kampanju uđe prije zvaničnog datuma, odnosno 30 dana prije održavanja izbora.

Inače, u periodu od raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje i medijima je zabranjeno emitovanje i objavljivanje plaćenog političkog olgašavanja političkih subjekata, osim plaćenog političkog oglašavanja kojim se obavještavaju članovi, organi i statutarna tijela političkih subjekata o održavanju internih skupova kao što su sastanci glavnih ili nadzornih odbora, sastanci predsjedništva stranke i slično.

Podsjećanja radi, analitičari i stručnjaci istakli su da je predizborna kampanja u BiH već odavno počela te da političke stranke već uveliko rade na mobilizovanju članstva i građana, prave analize, razvijaju strategije i traže ljude na koje mogu računati.

Takođe naglašavaju da su svi stranački skupovi, konvencije, savjetovanja, okupljanja mladih, žena itd. u funkciji izbora, koji će biti održani u oktobru naredne godine, a tokom te kampanje uglavnom će dominirati iste teme kao i prethodnih godina, dok će se vrlo malo baviti stvarnim životnim problemima građana od kojih traže povjerenje.

Nezavisne

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here