Naslovnica RS/BiH Počeo drugi Jahorina biznis forum

Počeo drugi Jahorina biznis forum

Otvoren je drugi Jahorina biznis Forum. Sa ovog skupa političara, stručnjaka i privrednika upućene su brojne pozitivne poruke. Ipak, najupečatljivija je predsjednika RS da ovom entitetu, koji godinama ima problem sa nezaposlenošću, zapravo nedostaje radna snaga. 

Uprkos činjenici da na birou za zapošljavanje RS u ovom trenutku ima više od 120 hiljada nezaposlenih, od čega je veliki broj visoko obrazovanih, problem nekvalifikovane radne snage između ostalog guši tržište rada.

“Sinoć sam sreo neke ljude koji kažu da fali radne snage u RS, ali ja mislim da se radi o tome da ih mi moramo prepoznati i motivisati za taj rad”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Dodik priznaje da postoji problem neuređenosti tržišta rada i neadekvatnog obrazovanja.

Postoji jedan odnos koji drži te ljude povezanim i u ministarstvima i u obrazovnim institucijama. Ako ne uradimo nešto rigorozno napravićemo dekadentnu generaciju, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Uprkos smanjenim investicijama, velikom broju nezaposlenih, stalnim političkim tenzijama, šef delegacije EU smatra da stanje nije toliko kritično.

“Spomenuću samo neke od podataka. Proteklih godina zabilježena je tendencija rasta izvoza prema EU od nekih 11%, dok je uvoz iz EU u zemlje samo nekih porastao za 4.3%”, rekao je Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU.

“Žao mi je što Vigemark nije sada ovdje u suštini. Vidim nešto neuobičajno za mene koji sam dugo u politici. A to je da više oni hvale BiH, nego mi unutra”, rekao je Dodik.

Jedna od poruka i ovog foruma jeste da se region treba razvijati na malim i srednjim preduzećima. Na novinarsko pitanje da panelisti navedu jednu državu koja je ekonomiju podigla na malim i srednjim preduzećima niko nije dao odgovor.

“Mislimo da je razvoj malih i srednjih preduzeća najlakše pokrenuti sa određenim finansijskim i nefinansijskim sredstvima”, kaže Goran Knežević, ministar privrede Srbije.

Iako je bio najavljen, na Forumu se nije pojavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji je trebao biti učesnik panela, zajedno sa šefom delegacije EU, predsjednikom RS i ministrom privrede Srbije.

Tv1

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here