Naslovnica Trebinje Pčelari: Zbog loših prinosa podsticaje isplatiti na jesen – Posebno ugroženi pčelari...

Pčelari: Zbog loših prinosa podsticaje isplatiti na jesen – Posebno ugroženi pčelari Hercegovine

Predstavnici Saveza udruženja pčelara Republike Srpske zatražili su od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Steve Mirjanića da se podsticaji pčelarima ove godine, zbog loše sezone, isplate u periodu septembar-oktobar kako bi mogli da kupe prihranu za pčele i obezbijede im hranu za zimu.

Predsjednik Saveza Radivoje Maksimović je izrazio bojazan da pčelari u nedostatku novca neće moći da obezbijede dovoljne količine hrane i da mogu pretrpjeti veće gubitke nego prošle godine.

“Ministar nam je rekao da je spreman da pomogne i obećao da će sagledati sve mogućnosti u vezi sa isplatom sredstava”, rekao je Srni Maksimović.

Zbog loše medonosne godine posebno na području Hercegovine, Maksimović upozorava da će doći do nestašice pravog meda, a do povećanja količine lažnog patvorenog meda, kojeg već niz godina ima ne samo na pijačnim tezgama već i u prodajnim objektima.

“Proizvođači takvog meda koriste situaciju kada nemamo dovoljno kvalitetnog meda na tržištu. Ovih dana smo sa veterinarskom inpekcijom pokrenuli aktivnosti na suzbijanju prodaje takvog meda. Zamolili smo i pčelare koje primijete med sumnjivog porijekla da se obrate lokalnim udruženjima, veterinaskim i opštinskim inspekcijama”, kaže Maksimović.

On je napomenuo da su iz nadležnog ministarstva dobili obećanje da će sa veterinarskim inpektorom i Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske pokrenuti aktivnosti na subijanju pojave patvorenog meda.

Loša medonosna godina dovela je i do povećanja cijene meda, tako da se kilogram prodaje od 15 do 20 KM, u zavisnosti od vrste meda i područja.

Maksimović napominje da je najgora situacija, čak katastrofalna na području Gacka, Bileće, Berkovića i Nevesinja i u dijelu Trebinja, gdje su prinosi minimalni ili ih nije bilo, jer su izostale sve glavne paše i livadske i u planinskim područjima.

“Prinosi su dosta bolji na mikrolokalitetima, onosno na područjima Trebinja koja graniče sa Hrvatskom-Bobovištu, Ivanici, dijelu Popovog polja”, kaže Maksimović.

On dodaje da je na području Romanije situacija bolja nego prethodne godine, dok je u Semberiji izostalo lučenje nektara glavne livadske biljke bagrema.

Maksimović dodaje da je i u potkozarskoj regiji situacija bila nešto bolja i da je bilo lučenja nektara bagrema, lipe, kestena, ali da su prinosi ipak minimalni.

On navodi da je slična situacija i na području Banjaluke i dobojske regije.

“Da bi spasili svoje zajednice pčelari će biti primorani da tokom ovog perioda prihranjuju svoje zajednice”, kaže Maksimović.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here