Naslovnica Svijet Papa: Izbjeglički centri kao koncentracioni logori

Papa: Izbjeglički centri kao koncentracioni logori

Papa Franja opisao je neke od prihvatnih centara za izbjeglice kao “koncentracione logore”.

To je izgovorio dok je odavao počast nepoznatoj hrišćanskoj ženi koja je pred svojim suprugom ubijena zbog svoje vjere.

“Ti prihvatni centri – toliko je koncentracionih logora, pretrpani ljudima… zato što se čini da su međunarodni ugovori važniji od ljudskih prava”, rekao je papa na ceremoniji posvećenoj hrišćanskim mučenicima modernog doba.

On je ispričao priču o ženi za koju je rekao da želi da bude zapamćena sa svim drugim mučenicima kojima je odata počast u rimskoj bazilici Svetog Vartolomeja.

Papa je otkrio da je upoznao supruga ubijene žene, kao i njihovo troje dece tokom svoje posjete jednom od prihvatnih centara na ostrvu Lezbos u Grčkoj.

“Ne znam šta se desilo sa njim, da li je uspio da izađe iz njegovog koncentracionog logora i ode negdje drugdje. Pogledao me je i rekao: ‘Ja sam musliman, a moja žena bila je hrišćanka. U našoj zemlji su nas terorisali. Vidjeli su njen krst i zatražili da ga baci. Kada je odbila prerezali su joj grkljan na moje oči. Toliko smo se voljeli'”, preneo je papa priču tog muškarca.

On nije otkrio nacionalnost čovjeka, ali većina migranata u Lezbosu u vrijeme njegove posjete bilo je iz Sirije, navodi AFP.

Papa se nakon posjete Lezbosu odande vratio sa tri porodice koje su započeli nove živote u Rimu.

Američki jevrejski komitet (AJC) pozvao je papu Franju da “preispita svoj izbor reči” kada koristi termin “koncentracioni logor”.

“Uslovi u kojima migranti trenutno žive u pojedinim evropskim zemljama možda su teški i zahtjevaju veću pažnju međunarodne zajednice, međutim koncentracioni logori oni svakako nisu”, izjavio je direktor AJC David Haris u saopštenju, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, nacisti i njihovi saveznici podigli su i koristilo koncentracione logore za robovski rad i istrebljenje miliona ljudi u Drugom svjetskom ratu, što ne može da se poredi ni sa čim.

Nezavisne

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here