Naslovnica Svijet Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!

U svojim govorima političari, naročito uoči izbora i u državama u kojima živi veliki broj srpske zajednice, kako bi pokušali da osvoje što više glasova, spominju reč Kosovo. Neki govore kako je Evropska unija pogrešila što se mešala u sukob u južnom delu Srbije, dok drugi tvrde da je Kosovo i dalje srpsko i da će ga vratiti kada oni budu na vlasti.

Kosovo se spominje i u evropskim državama čije pokrajine imaju pretenziju da se otcepe, pa kao primer uzimaju našu pokrajinu.

FRANCUSKA

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!Marin Le Pen, francuski predsednički kandidat i lider Nacionalnog fronta, izjavila je da će poništiti priznavanje nezavisnosti Kosova kada postane predsednik Francuske pre nekoliko dana.

Foto: Profimedia, AFPFoto: Profimedia, AFP
Na predizbornom skupu u Parizu istakla je da je Kosovo “sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi”.

Tokom nedavne debate predsedničkih kandidata, Fransoa Fijon je, govoreći o ulasku Krima u sastav Rusije, pomenuo pitanje Kosova.

– Mi smo sami crtali granice, između ostalog, primer je Kosovo. Mi mislimo da, ako smo Zapadnjaci sve nam je dozvoljeno – možemo ući u Irak, možemo zavoditi red u bilo kom delu sveta… Postoji osnovni princip: narod ima pravo da sam bira svoju sudbinu. Postoje i granice koje su uspostavljene na način koji je nedopustiv za narod – izjavio je Fijon.

“Mi smo sami crtali granice Kosova”: Fransoa Fijon o stavu Zapada da mu je sve dozvoljeno!

ŠPANIJA

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!Abasador Španije u Beogradu Migel Fuertes izjavio je u februaru posle sastanka sa direktorom Kancelarije za KIM Markom Đurićem da zvanični Madrid nije priznao Kosovo i da će takav stav zadržati i u budućnosti.

Fuertes je rekao da su odnosi dve zemlje izuzetni i da svaki put kada Srbiji zatreba prijatelj može da računa na Španiju i obrnuto, te da se namerava razvijanje i intenziviranje saradnje.

Isti stav je rekao i prošle godine ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Garsija Margalj. On je poručio je da ta zemlja nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Separatizam je snažan u Kataloniji, najbogatijoj španskoj regiji.

AUSTRIJA

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe istakao je da je ta stranka protiv nepravde i da je zbog toga digla svoj glas protiv NATO bombardovanja bivše Jugoslavije, kao i jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

On je na večeri “Srbi i FPO” u Beču krajem decembra kritikovao što se do sada nisu stvorili, u međunarodnoj zajednici, uslovi da Srbi na severu Kosova dobiju autonomiju.

Štrahe je, u vezi rata na prostoru bivše Jugoslavije, kazao da nikada ne postoji samo jedna strana koja je kriva za konflikt ili sukob, te da su nažalost Srbi proglašeni krivcima. Takođe je naglasio da i za ratne zločine ne postoji samo jedan krivac, već su zločini činjeni na svim stranama.

Što se Kosova tiče Srbi su, od strane Evrope, u kosovskoj bici ostavljeni na cedilu, i nedavno ponovo time što je suprotno međunarodnom pravu, bez referenduma građana, proglašena nezavisnost. Štrahe je podvukao, na srpskom, „Kosovo je srce Srbije“.

Podvukao je da Austrija, koja je u srcu Evrope, ima odgovornost za ovaj “divni, hrišćanski kontinent”, kao i svi ostali evropski narodi, zbog čega mu je drago što toliko ljudi poreklom sa prostora bivše Jugoslavije danas živi u Austriji i daju svoj doprinos razvoju zemlje.

UKRAJINA

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!Ukrajina je jedna od država koja nije priznala nezavisnost Kosova, i to prema rečima njihovih političara i diplomata, nikada neće učiniti.

Lider krimskih Tatara Refat Čubarov u razgovoru za Telegraf.rs rekao je da se posle pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD kuju tajni planovi.

– Sada se vrši veliko cenjkanje i niko ne zna kako će se završiti taj mozaik. Pričamo o, na primer, Kosovu. Rusija ne priznaje nezavisno Kosovo, kao ni Ukrajina. Znamo da danas postoje planovi da se razmeni Kosovo za Krim. Ako vi priznate Krim kao deo Rusije, mi ćemo priznati nezavisnost Kosova. Svi traže izlaz iz situacije koji je koristan za njih, a niko ne razmišlja o njihovim susedima.

S njegovim stavom slaže se i vodeći ekspert za Rusiju u Velikoj Britaniji Meri Dejevski, koja očekuje sličan ishod.

Povodom odluke kosovske vlade o nacionalizaciji nekretnina koje su u vlasništvu Srbije na Kosovu, ukrajinski ambasador u Beogradu, Oleksandr Aleksandrović u ime svoje vlade dao je saopštenje.

– 15. marta takozvana kosovska vlada je donela odluku o predaju nekretnina koje su registrovane na ime Srbije i Jugoslavije, u vlasništvo tako zvane “Republike Kosovo”. S tim u vezi informišemo da Ukrajina potpuno deli negodovanje zvaničnog Beograda i njegov stav o nezakonitosti odluke kosovske vlade da nacionalizuje objekte koje su u vlasništvu Republike Srbije. Ukrajina se i dalje pridržava pozicije o nepriznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosovo i samim tim ne priznaje pravomoćnost prelaska objekata vlasništva Republike Srbije u vlasništvo kosovske vlade. Delimo stav Vlade Republike Srbije o tome da su takvi koraci antiustavni i nemaju pravne posledice, pri tome ne samo za Republiku Srbiju, nego i za Ukrajinu.

RUSIJA

Ovo je lista zemalja koje ne podržavaju samoproglašenje države Kosovo!Rusija na čelu sa Vladimirom Putinom, nikada neće dozvoliti albanskim teroristima formiranje vojske lažne države Kosovo. Ovaj odlučni stav saopštio je ruski ambasador u Tirani Aleksandar Karpušin koji je poručio da bi stvaranje vojske kvazi države Kosovo bilo u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je dobio nalog da prenese Albancima poruku da se ne igraju rata sa Srbijom.

– Predsednik Putin je jasno poručio svojim saradnicima i diplomatama da dok je on u Kremlju, Albanci neće moći da formiraju svoju vojsku na Kosovu. Ako Amerikanci budu insistirali na tome, biće ozbiljnih problema na relaciji Moskva-Vašington… Teško je zaista poverovati da bi Tramp zbog nekog tamo Kosova rizikovao sukob sa Rusijom – objašnjava izvor i dodaje da general Matis nikada nije rekao da takozvano lažno Kosovo treba da dobije svoju vojsku.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here