Naslovnica Pozorište i film Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Film La La Lend najavljen je prvobitno kao pobjednik kategorije “Najbolji film” na 89. dodjeli Oskara 2017, održanoj u nedjelju naveče – ali onda je ekipa filma morala predati ovu prestižnu nagradu ekipi filma Mjesečina, nakon što se dogodio peh, koji je ujedno možda i najdramatičniji trenutak u istoriji Oskara – piše američki Telegraf.

Ekipa filma La La Lend bila je u sred svog pobjedničkog govora kada je primijećeno da je Voren Biti pogrešno pročitao naziv pobjedničkog filma i da je u stvari pobjednik ovogodišnje dodjele oskara Mjesečina.

“Dogodila se greška. Ekipa filma Mjesečina, vi ste osvojili nagradu za najbolji film,” povikao je producent filma La La Lend Fred Berger, na veliko iznenađenje auditorijuma. On je podigao karticu na kojoj je pisalo da je u kategoriji za najbolji film izabrana Mjesečina.

Zvezde i ekipa filma La La Lend sišli su odmah sa bine i predali svoje zlatne statue vidno ushićenoj ekipi pobjedničkog filma Mjesečina.

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Voren Biti je objasnio da je slučajno dao pogrešnu kovertu za otvaranje, odnosno da je otvorio karticu za najbolju žensku ulogu, a ne film: “Otvorio sam kovertu i rekao Ema Stoun, La La Lend, rekao je on, dodavši da to nije uradio “u pokušaju da bude duhovit”.

Međutim, Ema Stoun je u bekstejdžu izjavila da je upravo ona držala karticu za najbolju žensku ulogu svo vrijeme te da nije bilo moguće da ju je Biti pročitao greškom, jer ju nije imao kod sebe: “Držala sam svoju karticu za najbolju glumicu cijelo vrijeme, pa kakvu god priču da ste čuli, ja sam imala kod sebe tu karticu. Nisam baš sigurna šta se desilo.”

“Kada se to dogodilo pozornica je već bila puna ushićenja, a ja već na drugoj planeti. Mislim da se ipak sve dobro završilo, ali je ovo bio vrlo čudan događaj u istoriji Oskara.”

Domaćin Džimi Kimel je dodao: “Znao sam da ću nešto zabrljati. Obećavam da se nikad više neću vratiti ovdje.”

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Kejsi Aflek osvojio je nagradu za najboljeg glumca za film Mančester na obali mora, dok je Stounova osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Demijen Čazel nagradu za najbolju režiju za film La La Lend.

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Nagrade su dodijeljene u trenutcima između neprijatnosti i šale na račun peha koji se dogodio, ali i sarkastičnih šala i protesta upućenih novoizabranom predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu.

“Milioni Amerikanaca gledaju ovaj prenos uživo, a gleda se i širom svijeta u više od 225 zemalja koje nas sada mrze, i mislim da je to super”, rekao je Kimel na otvaranju dodjele nagrada.

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Džimi Kimel: Protest protiv Trampa

Dok je otvarao 89. ceremoniju dodjele oskara, Džimi Kimel se zahvalio predsjedniku Donaldu Trumpu zbog toga što je pomogao da ovogodišnja dodjela oskara bude “manje rasistički obojena”.

Voditelj je rekao da zna da je zemlja podijeljena i htio je reći nešto što će ujediniti ljude.

Otvaranjući dodjelu, rekao je da je čitava ceremonija pod prismotrom širom svijeta, posebno “zemlja koje nas mrze”.

“Zemlja je sada podijeljena, dobijao sam različite savjete o tome kako bih trebao reći nešto što će nas ujediniti. Dozvolite mi da kažem nešto. Ja to ne mogu. Postoji samo jedno Hrabro srce u ovoj sali, ali ni on neće ništa reći”, rekao je voditelj gledajući u Mel Gibsona.

Reditelj iz Irana odbio da prisustvuje dodjeli u SAD-u

I reditelj filma Prodavac uputio protest protiv Trampovih političkih istupa.

Film Prodavac osvojio je oskara u kategoriji za najbolji strani film. Ovo je omogućilo reditelju filma Ašgaru  Farhadiju da napadane predsjednika Donalda Trampa zbog “nehumane” zabrane ulaska u SAD. Reditelj je bojkotovao ceremoniju zbog Trampove zabrane ulaska u SAD ljudima iz sedam muslimanskih zemalja. Umjesto Farhadija, nagradu za njegov film je primio astronaut Ansari, preko koga je reditelj poručio:

“Žao mi je što večeras nisam sa vama. Moje odstustvo je znak poštovanja prema ljudima iz moje zemlje i onim ljudima iz još šest zemalja koji su takođe omalovaženi tim nehumanim zakonom koji zabranjuje ulazak imigranata u SAD.”

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Farhadi je porijeklom iz Irana. Američki predsjednik je nedavno izdao zabranu ulaska ljudi iz pojedinih zemalja u SAD. Među zemljama pod zabranom su i Irak, Sirija, Libija, Jemen, Sudan i Somalia.

Novi politički momenat: Prvi musliman u istoriji dobitnika nagrade Oskar

Maršala Ali: Prvi muslimanski glumac koji je osvojio Oscara za ulogu u fimu Mjesečina

Maršala Ali osvojio je Oskara za najbolju sporednu ulogu, odnosno za ulogu dilera droge u filmu Mjesečina. Ali je prvi musliman u istoriji dodjele ove prestižne filmske nagrade koji je dobio zlatnu statuu za glumu.

Ovo je bila Alijeva prva filmska nominacija, ali i prvi veliki filmski proboj. Ali je ranije glumio u serijama i imao ulogu u još jednom filmu koji je dobio oskara Skrivene figure.

Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa Oskar 2017: Fijasko i protesti protiv američkog predsjednika Trampa

Lista još nekih dobitnika Oskara 2017:

Najbolji film: Mjesečina

Najbolji animirani film: Zootopia

Najbolja glumica: Ema Stoun

Najbolji glumac: Kejsi Aflek

Najbolja režija: Demijen Čazel

Najbolja sporedna glumica: Vajola Dejvis

Najbolja sporedna uloga: Maršela Ali

Najbolji scenarij: Kenet Lonergan

Najbolja pjesma: Džastin Hurvic

Najbolji strani film: Ašgar Farhadi

Najbolji kostim: Kolin Atvud

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here