Naslovnica Kultura Olivera Katarina prodavala namještaj da bi platila račune

Olivera Katarina prodavala namještaj da bi platila račune

Olivera Katarina (77) iskreno je progovorila o finansijskim problemima kroz koje prolazi, otkriva zašto je htjela da napusti snimanje kultnog filma “Skupljači perja”, te priznaje koliko ju je zaboljelo što je nisu pozvali na proslavu 50 godina od premijere ovog filma.

Čuvena srpska glumica i pjevačica stanuje u iznajmljenom stanu u Beogradu i radi na novoj knjizi, a nedavno je prodala još jedan komad namještaja kako bi platila račun za struju. Priznaje da je istina da je u jednom periodu imala samo dvije haljine i da je na ulicu izlazila u sinovim patikama.

– To sam radila namjerno, da pobjedim sujetu i dovedem sebe u stanje da me ne zanima kako sam obučena i kako izgledam. Ali, činjenica je da je to bilo u vrijeme moje baš velike muke i bijede. Zbog ponosa ništa ni od koga nisam tražila. Tako je i sada, kad rasprodajem pokućstvo i uspomene da bih platila račune, preživjela. Ne želim o tome da pričam, ni sina ne opterećujem svojim problemima. Neko je davno rekao: “Moje siromaštvo je dokaz mog poštenja i dostojanstva – rekla je Olivera.

Oliveru i dalje pamte po ulozi u “Skupljačima perja”, najuspješnijem jugoslovenskom filmu, u kojem su pored nje glavne uloge igrali Bata Živojinović i Bekim Fehmiju. Po prvi put je priznala da je htjela da pobjegne sa snimanja, ali kaže da ima samo lijepe uspomene na taj film.

– Kada nam je reditelj Aleksandar Saša Petrović prvi put pustio materijal da vidimo, doživjela sam šok. Činilo mi se da sam ružna, plakala sam danima i molila ga da me zamjeni, ali on nije htio ni da čuje. Naprotiv, bio je oduševljen, govorio mi je da budem strpljiva i ne sumnjam nepotrebno. Ohrabrio me je i ostala sam do kraja – rekla je te ispričala da ju je mnogo pogodilo što je nisu pozvali na proslavu 50 godina od premijere filma.

– Niko me ne zove. Ovo sa “Skupljačima perja” je posljednja kap u čaši. Mene je to iznenadilo, a mog sina naljutilo. Zar nije najlogičnije bilo da mene zovu, jer sam jedina živa od troje glavnih glumaca? – rekla je i dodala:

– Zaista vjerujem da u mom slučaju iza svega stoji politika. Deklarisala sam se kao Srpkinja u vrijeme kad to nije bilo poželjno ni pametno. I sada je, da se ne lažemo, bolje reći: “Ja sam Beograđanka”, nego “Ja sam Srpkinja.” Ovo prvo zvuči neutralno-jasna je Olivera Katarina.

Srpska kafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here