Naslovnica Region Odnosi Srbije i SAD: Neslaganje o Kosovu i pritisci zbog Rusije

Odnosi Srbije i SAD: Neslaganje o Kosovu i pritisci zbog Rusije

Duboko neslaganje o pitanju Kosova i Metohije i nastavak pritiska da Srbija prekine bliske odnose sa Rusijom jesu dvije glavne tačke oko kojih bi se mogao sažeti otvoreni i napeti sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojta Brajana Jija!

Kako pišu beogradske “Večernje novosti”, pozivajući se na izvore iz Vučićevog okruženja, upravo se oko ove dvije teme juče “vrtio” razgovor u Palati Srbije, čiji je prilog dan ranije bila ogoljena poruka Jija – da Beograd više neće moći da “sjedi na dvije stolice”.

Izvori lista prenijeli su da je gost “dobronamjerno” savjetovao svom domaćinu da bi Srbija trebalo da poštuje teritorijalni integritet samoproglašenog Kosova, i da su se najprije u toj tački pojavili “šumovi na vezama”.

Kako je navedeno, Vučić je Jiju na to bez uvijanja saopštio: “Tako se niste ponašali pre devet godina”.

Vučić je obrazložio svoj stav da se dolazeće generacije ne smiju opteretiti zamrznutim konfliktom koji je prepreka za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca, a nije propustio priliku da zvaničniku SAD saopšti da Priština uporno i nekažnjeno koči sprovođenje Briselskog sporazuma.

– Neki su podigli larmu zbog toga što je iz banalnih tehničkih razloga za dva dana zakasnio ulazak srpskih sudija u pravosudni sistem Kosova i Metohije, a Priština već 1 652 dana ne sprovodi obavezu da formira zajednicu srpskih opština (ZSO) i nikom ništa – poručio je Vučić svom sagovorniku.

Isti izvori navode da je drugi “kamen spoticanja” u teškom dijalogu bio odnos Beograda prema Moskvi, pri čemu je Ji, navodno, decidirano rekao da Srbija teško može jednom nogom da ide ka Rusiji, a drugom ka EU.

Uz to, američki diplomata je pomenuo i da je iz vizure Vašingtona vrlo problematičan zahtjev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodijeli status diplomatskog osoblja.

List navodi da su Vučićevi argumenti bili da Srbija ostaje strateški opredijeljena za evrointegracije, a da će i dalje razvijati prijateljske odnose sa Rusijom, ali i Kinom, Indijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

Gosta su interesovale i dežurne teme – dokle se stiglo u istragama o slučaju “braće Bitići” i paljenju američke Ambasade u Beogradu, medijskoj slici u Srbiji, kao i vladavini prava.

Vučić je, tvrdi izvor lista, rekao da niko u Srbiji neće staviti pod tepih ta dva događaja i da se ide u smjeru efikasnog rješavanja sudskog postupka oko paljenja ambasade, i da tu ne vidi probleme.

On je ocijenio da su žalbe pojedinaca o cenzuri u Srbiji besmislica, a naveo je tačno u dolar koliko su pojedini mediji dobili novca od stranih donatora, uključujući i Ameriku.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here