Naslovnica Život i zdravlje Očne bolesti povezane sa dijabetesom

Očne bolesti povezane sa dijabetesom

Dijabetes je bolest koja utječe na sposobnost tijela da učinkovito proizvodi ili koristiti inzulin kako bi se kontrolirao šećer u krvi (glukoza). Iako je glukoza važan izvor energije za stanice tijela, povišene količine glukoze u krvi kroz dulji period mogu utjecati na mnoge dijelove tijela; uključujući srce, bubrege, krvne žile i male krvne žile unutar oka.

Dijabetes i dijabetička retinopatija

Kada krvne žile u mrežnici oka natiču ili se u potpunosti zatvore – ili ukoliko se stvaraju abnormalne krvne žile na površini mrežnice – takvo stanje se naziva dijabetička retinopatija.

Osobe s rizičnim faktorom od razvoja dijabetičke retinopatije su one koje imaju dijabetes ili lošu kontrolu šećera u krvi, trudnice, osobe s visokim krvnim tlakom ili s visokim omjerom masnoća u krvi.

Dijabetes može uzrokovati promjene vidne oštrine čak i ukoliko nemate dijabetičku retinopatiju. Ako se razina šećera u krvi brzo mijenja može utjecati na oblik vaše prirodne leće, uzrokujući zamagljen vid, koji se razbistiri nakon što se razina šećera u krvi stabilizira.

Dijabetes i očna mrena

dijabetes očiDa li ste znali da je dijabetes također povezan s očnom mrenom? Iako svatko može imati očnu mrenu, kod osoba s dijabetesom se očna mrena javlja nešto ranije i sazrijeva brže. Ukoliko imate očnu mrenu (kataraktu) vaša prirodna očna leća je zamućena i onemogućuje fokusiranje na svjetlo, a vidna oštrina je snižena. Tijekom operacije očne mrene, prirodna – zamućena očna leća se ukloni, te zamijeni umjetnom.

Dijabetes i glaukom

Kada je onemogućen odtok očne vodice unutar oka dolazi do previsokog očnog tlaka. Ovo stanje rezultira još jednim očnim problemom povezanim s dijabetesom – glaukomom. Porast tlaka može oštetiti krvne žile i živce unutar oka, što uzrokuje promjene u vidnoj oštrini.

Liječenje glaukoma otvorenog kuta (najčešći oblik glaukoma) zahtjeva snižavanje očnog tlaka, povećanom drenažom ili smanjenjem produkcije očne vodice. U slučaju glaukoma s otvorenim kutem, ne postoje simptomi sve dok bolest nije uznapredovala, a vid je značajno oštećen. U nekim rjeđim slučajevima, simptomi mogu uključivati glavobolje, bolove u oku, zamagljen vid, aureole oko svjetla i naposljetku gubitak vida.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here