Naslovnica RS/BiH Obrazovanje i sposobnosti u drugom planu pri zapošljavanju

Obrazovanje i sposobnosti u drugom planu pri zapošljavanju

– Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza – navodi Slaven Divčić projekt koordinator Centra civilnih inicijativa.

On tvrdi da je politizacija i partizacija imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru ogroman sistemski problem.

– Radili smo monitoring zapošljavanja tokom 2016. godine i zaključak je da je proces veoma netransparentan. I pored tzv. moratorijuma na zapošljavanje postoje i dalje sistemsko zapošljavanje u gotovo javnim državnim institucijama. Tokom prošle godine zaposleno je više hiljada radnika u već prenatrpan javni sektor. Pored toga, važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu – rekao je Divčić.

Nalazi monitoringa CCi-a pokazuju i da je trenutni indeks transparentnosti 32, na skali od 0 do 100, što je poražavajuće za jednu državu.

Izvršna direktorika Transparency Internationala Lejla Ibranović rekla je da ovo samo pokazuje da su građani apsolutno svjesni stanja, a pored toga i TI BiH Centar za pružanje besplatne pravne pomoći već godinama prima najviše prijava koje se odnose na neregularnosti pri procesima zapošljavanja u javnoj upravi.

Građani se pomirili sa sudbinom

– Naše nedavno istraživanje javnog mnjenja potvrdilo je da većina građana smatra da su za zapošljavanje u javnoj upravi ključni kriterijumi politička, odnosno stranačka pripadnost ili rodbinska veza, a da obrazovanje i kvalifikacije zapravo ne igraju nikakvu ulogu pri zapošljavanju u javne institucije. Bezbroj je primjera domaćih funkcionera, na koje je i TI BiH ukazivao i eksponirao u javnosti, gdje su mimo procedura i na nepotistički i koruptivan način zapošljavani članovi porodica u javne institucije, javna preduzeća, visokoškolske ustanove itd., a još više zabrinjavaju pokušaji diskreditovanja bilo koga ko se usudi da javno progovori i osudi nepotističke prakse – navodi Ibranovićeva.

Ona tvrdi da je trenutna situacija takva da su državne institucije i javna preduzeća i ustanove pretvoreni u porodične firme, a nepotizam je zapravo legalizovan jer zakonska rješenja to omogućavaju.

– Tako su npr. zakoni o sukobu interesa previše blagi i ne obuhvataju veliki broj lica, što pogoduje praksi zapošljavanja srodnika u državnoj službi. U javnim preduzećima je ta praksa još zastupljenija, jer je zapošljavanje regulisano internim aktima koji mogu biti mijenjani po slobodnom nahođenju i uvid šire javnosti je minimalan. Zatim, zakoni koji regulišu zapošljavanje u državnu službu imaju niz slabosti koje omogućavaju da u javnu upravu budu zaposleni podobni, a ne sposobni, odnosno najbolji kandidati – rekla je Ibranovićeva.

Hoće li kampanja dati rezultate?

Zbog katastrofalnog stanja u kome se nalazi BiH u CCI-u se nadaju da će njihova kampanja i potpisi građana napokon dovesti do izmjene zakonske legislative kojom je trenutno omogućeno netranstparentno zapošljavanje rodbine i partijskih kolega.

Ipak, na kraju je sve na onima koji sjede u poslaničkim klupama i ministarskim foteljama, a sudeći prema njihovim sklonostima da zapošljavaju svoju rodbinu i prijatelje teško je očekivati promjene na bolje.

Jer, ako se samo prisjetimo kako su to radili premijeri RS Željka Cvijanović (sin u Elektroprenosu BiH) i FBiH Fadil Novalić (ćerka u Finansijsko-informatičkoj agenciji), teško da možemo očekivati pomak na bolje.

Ili, ko se može osloniti na poslanike poput Dušanke Majkić (sinovi zaposleni u Poreskoj upravi RS) ili ministara poput Petra Đokića (sin direktor Radne jedinice „Pošta Srpske“ u Brčko Distriktu), Steve Mirjanića ili Milenka Savanovića čije su ćerka, odnosno supruga zaposlene u Fondu za životnu sredinu.

Srpska Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here