Naslovnica Region Nove sintetičke droge preplavile Srbiju

Nove sintetičke droge preplavile Srbiju

Nove sintetičke droge preplavile su Srbiju, razne vrste hemija i isprivača, uličnih naziva “Che Sballo“, „Vertex“, „Galaxy“ i „Rainbow“, neke su od čak 600 novih psihoaktivih supstanci koji su zabranjeni u našoj zemlji ali i čitavoj Evropi.

Broj konzumenata heroina, kokaina, ekstazija i ostalih dobro poznatih droga je u opadanju, ali to ne znači da smo na dobrom putu, jer mladi su se okrenuli novim, puno otrovnijim, ali jefitnijim i dostupnijim sintetičkim drogama.

– Najčešće se koriste sintetički kanabinoidi, koji se nalaze u vidu biljne mešavine, koja se distribuira pod nazivom “egzotični mirisi”. U raznim su oblicima, od smole, belog praha i kristala do ulja. Prema podacima EU do sada su prijavljene 134 vrste ovakvih kanabinoida – kaže Milan Pekić direktor Kancelarije za borbu protiv droga.

Od svih zaplenjenih supstanci na tlu Evrope u protekloj godini, jedna trećina su sintetički kanabinoidi, čak 1.6 tona. Nebojša Đurasović iz udruženja “Prevent” kaže da od 2013. godine kreće masovno širenje sintetičkih droga, prosek od desetak otkrivenih svake godine u poslednje vreme konstantno se povećava, pa je u 2016. godini otkriveno čak više od 100 novih droga.

UPOZORENJE U Evropi se pojavila nova OPASNA DROGA
Zabeležen je porast konzumiranja GHB ili tečna varijante GBL, koja je inače poznata kao droga za silovanje, ali ne koristi se više samo za to. Naše okruženje, pogotovo Slovenija i Hrvatska preplavljeni su sintetičkim psihoatkivnim supstancama, koje preko primorja i festivala dolaze do nas. Baš smo nedavno dobili obaveštenje da je u Hrvatskoj u Rijeci otkriveno sedam novih narkotika – kaže Đurasović. Kako dodaje, sistem registrovanja i stavljanja u zabranu novih opijata sada funkcioniše dobro i prilično brzo, čak na nedeljnom nivou. Naša zemlja se dobro opekla pre pet godina kada se u Novom Sadu legalno prodavao biljni tamjan i mirišljave soli koje je omladina koristila za drogiranje, a nisu bili na listi zabranjenih susptanci, pa je samo u pet nedelja registrovano 36 slučaja trovanja i „overdoza“ na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Iz Ministarstva zdravlja kažu da opasne sintetičke droge poput spreja, lepkova i sredstava za čišćenje najčešće dovode do gubitka sluha i oštećenja centralnog nernog sistema, droge koje u sebi sadrže benzin oštećuju koštanu srž, dok razređivači i acetoni dovode do nedostatka kiseonika u krvi.

– U poslednjih nekoliko meseci zabeleženo je više desetina intoksikacija ovim supstancama, sa ozbiljnim posledicama po zdravlje korisnika. Upotreba ovih supstanci može da izazove psihičke poremećaje, ubrzano disanje i rad srca, zastoj srca i bubrega i na kraju smrtni ishod – saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Sve češće korišćeni inhalanti dele se u četiri kategorije:

Isparljivi rastvarači – sredstva za hemijsko i za čišćenje masnoća u kućnoj upotrebi i lepkovi, aerosoli – sprejevi koji sadrže rastvarače kao lak za kosu i dezodoransi, zatim, gasovi koji se koriste u medicini za anasteziju ili gasovi za rashlađivanje, te nitrati koji se najčešće nalaze u osveživačima vazduha.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here