Naslovnica ”Ženska stvar” Njeno veličanstvo: ženska torba!

Njeno veličanstvo: ženska torba!

Pojam “torba” izvorno se odnosio na vrećice za novac koju su, uglavnom, zakačene za pojas, nosili muškarci. Te vrećice su obično pravljene od mekane kože ili od kakvog jačeg platna i pri vrhu su se vezivale vrpcom. Nosile su se u vrijeme kad muška populacija još nije imala džepove na pantolonama…

Moderna torba ili tašna nastaje u Engleskoj u doba industrijske revolucije, u vrijeme kada je pojačano putovanje željeznicom. 1841 godine poslastičarski industrijalac i biznismen Samuel Parkinson iz Doncastera prvi je naručio izradu seta prtljage za putovanje koja je podrazumijevala izradu torba od tvrdog materijala i nekoliko kovčega za garderobu i stvari koje je nosio sa sobom. Pošto je primijetio da torba koju njegova supruga nosi pri takvim putovanjima nije odgovarajuće veličine za njene potrepštine, a usto je i pravljena od vrlog tankog materijala, naručio je set ručnih torbi raznih veličina za nju. Uslov je bio da se njene torbe prave od iste čvrste kože kao njegovi putni kovčezi.

Tako je H.J.Cave & Sons, londonska kompanija osnovana 1839., ušla u istoriju kao prva koja je dizajnirala modernu žensku torbu. Neki od poznatijih H.J.Cave klijenata bili su Ruth Vincent engleska operna pjevačica i glumica, Thomas Edward Lawrence, arheolog i oficir britanske vojske, svijetu poznat kao Lawrence od Arabije i Sir Winston Churchill britanski premijer. H.J.Cave je 1857. inspirisao čuvenog dizajnera torbi Louisa Vuittona, a bio je i uzor mladom Gucciju Gucciju 1910. godine. Iako su zvanično prestali da reklamiraju i proizvode isključivo ženske torbe još 1865., H.J.Cave & Sons nastavili su izrađivati torbe po narudžbi za kraljevsku porodicu, poznate ličnosti ili za specijalne prigode.

Interesantno je da su se drugi slavni kreatori proslavili dizajnirajući prvo muške a tek potom ženske torbe, kao što je slučaj sa dizajnerskom kućom Miuccia Prada i Bottega Veneta. Proizvodnja velikih muških torbi i druge kožne galanterije namijenjene muškoj populaciji danas je industrija koja godišnje donosi zaradu od 4 milijarde dolara. Klasična Chanel torba na preklop je najpoznatija torba na svijetu. Poznata pod imenom Chanel 2.55 (po datumu kada je nastala, februar, 1955.), to je torbica kojoj, zbog nevjerovatne potražnje, svake godine cijena raste za 15%. Trenutno, model Chanel 2.55 srednje veličine, iznosi 4,900 dolara.

Ako ste mislili da je to basnoslovna suma novca za običnu torbu, šta reći za cijenu torbi dizajnerske kuće Hermès Birkin koje slove kao najskuplje na svijetu i čija se cijena kreće u rasponu od 10.000 do 120.000 dolara? Njihove torbe se izrađuju od različitih materijala od kojih su neki teleća koža, krokodil, pa čak i torba pravljena od noja.

Prva najskuplja torba ikada napravljena kreirana je 2008., za modnu kuću Hermès Birkin, od platine sa više od 2.000 dijamanata i cijenom od preko 2 miliona dolara.

2010. Guinness je nagradio lebanonsku draguljarsku kuću Mouawad za kreaciju najdragocijenije torbice na svijetu. Nazvana je “1001 Noć Dijamanata” a cijena iznosi 3.8 miliona dolara.

Postoji legenda da se torbe modne kuće Louis Vuitton najviše falsifikuju, a priča se i to da se sve njihove neprodate torbe na kraju godine spaljuju i uništavaju da ne bi došlo do masovnih rasprodaja i time sačuvao ekskluzivitet na tržištu. Te informacije nisu nikada zvanično potvrđene niti opovrgnute.

Istraživanje obavljeno 2007. tvrdi da su ustvari muškarci ti koji se odlučuju za torbu temeljem informacija o dizajneru, više nego žene. Isto istraživanje tvrdi da žene u prosjeku posjeduju 6 tašni u isto vrijeme, da je prosječna težina tašne koju svakodnevno nosimo sa sobom 3.3 kg, kao i to da je 22% žena spremno radije potrošiti novac na dizajnersku tašnu naspram samo 9% koje bi se odlučile za dizajnerske cipele.

Činjenica je da je Njeno Veličanstvo Torba ili tašna, kako god je zvali, neizostavni dio ženske opreme. Bez nje, definitivno nikuda nismo stigle. Nema tih džepova koji su dovoljno veliki da u njih stanu sve stvari koje svakodnevno nosamo sa sobom onog momenta kada kročimo preko svoga praga u svijet. Nisam od onih koji baš luduju za njima. Jako sam rastresena, kao da hodam po oblacima, pa ih često ostavljam obješene o naslon stolice. Jako dugo mi je trebalo da naučim, da ako želim da mi potraje, i torba a i sve što je u njoj, moram da je držim u krilu. Ako mi nije neprestano “pred očima” vrlo se lako može desiti da je zaboravim i ostavim iza sebe.

Pokušala sam ja izlazak u svijet i bez nje, ali ni to mi ne ide od ruke. Uzmem ključeve, novčanik, telefon, upaljač i cigarete, dođem do vrata i onda nastaje opšti haos. Sad sve te drangulije moram potrpati u džepove da bih mogla otključati i zaključati vrata za sobom. Naravno, ključ sam zakačila na prst i odmah zaboravila na njega. Počinje pretraživanje i opipavanje…sjeti se, sjeti se gdje si ga stavila. Okrećem se oko sebe, gledam po stolu kraj vrata, da nisam slučajno tu spustila ključ. U tom trenutku, po nekom nepisanom pravilu, zvoni telefon. Ispadaju mi cigarete i upaljač iz ruke. Šutnem ih nogom, već iznervirana. Shvatim da mi ključ visi na prstu onog momenta kada se javljam na telefon. Izlazim, još uvijek zauzeta razgovorom, jedva zaključavam vrata…napravim nekoliko koraka pa se sjetim da su cigare ostale na podu, novčanik na stolu. Vraćam se do vrata…sliku ste već sami stvorili. Ovako ne ide i gotovo. Moram imati torbu.

Magično carstvo ženske torbe je “crna svemirska rupa” – barem tako smatraju pripadnici jačeg spola. Još nisam srela niti jednog koji se, bar jednom, nije zapitao šta je to što mi neumorno prtimo sa sobom gdje god krenemo. Zbog toga sam i pronašla podatke o tome šta se, sem ključeva, novčanika i telefona, još može pronaći u ženinoj “najboljoj prijateljici”:

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Igla, konac i rezervni dugmići

Baterijska lampa

Gumice i šnale za kosu

Aspirini i putno pakovanje tableta protiv bolova

Papir i olovka, neplaćeni računi

Šibice ili upaljač

Ogledalce i šminka

Rezervni ulošci i tamponi

Pepermint bombone ili žvake

Čokoladica ili neka vrsta grickalice

Osvježavajuće maramice

Mala tuba kreme za ruke i paket hanzaplasta

Papirne maramice i mini dezodorans

Slušalice

Lista bi mogla biti dugačka bar još dvije stranice ako se radi o majkama s malom djecom, ali se nadam da sam bacila bar malo svjetlosti u taj zagonetni svijet koji zovemo Njeno Veličanstvo “Ženska Torba”.

Gracija.ba, Farah Krvavac

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here