Naslovnica RS/BiH Nedostatak ljekara i čuvara u zatvorima BiH

Nedostatak ljekara i čuvara u zatvorima BiH

Empty prison cell

Slaba zdravstvena zaštita i nedostatak čuvara u zatvorima lani su bile najslabije karike u ustanovama u kojima borave zatvorenici.

Ocjenjivanje je obavila Nezavisna komisija za praćenje uslova u zavodima, postupanje i poštovanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao Sud BiH i drugi sudovi. Njen izvještaj za 2016. godinu razmatraće uskoro Parlament BiH.

Članovi komisije su obišli zatvore u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Busovači, pritvorsku jedinicu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i Jedinicu za izgradnju državnog zatvora Ministarstva pravde BiH. Osim analize uslova u kojima borave zatvorenici, članovi su provjerili da li su realizovane preporuke koje su prilikom ranijih posjeta ispostavili nadležnima u zatvorima.

U Busovači je trebalo poboljšati zdravstvenu zaštitu, ali ta preporuka nije realizovana jer, tvrde rukovodioci, Vlada FBiH ne dopušta zapošljavanje medicinskog osoblja. Problema zbog nemogućnosti dodatnog zapošljavanja imaju i sa drugih osobljem, prije svega, zatvorskim čuvarima jer ih je nekoliko otišlo u penziju, a drugi su često na bolovanjima.

– Sistematizacijom radnih mjesta su predviđena 104 čuvara, a trenutno ih ima 54 – navedeno je u izvještaju.

Problema zbog penzionisanja imaju i u sarajevskom zatvoru koji je od 2012. do 2016. godine ostao bez 22 radnika, a u isto vrijeme su zaposlili samo četvoricu.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here