Naslovnica Trebinje Nakon 37 godina obnovljen rad vaterpolo kluba Trebinje

Nakon 37 godina obnovljen rad vaterpolo kluba Trebinje

Trebinjski povratak vaterpolu ozvaničen je promjenom statuta Plivačkog kluba „Leotar“, kojom je ovaj klub dobio i vaterpolo sekciju, ali i novi naziv – Plivački i vaterpolo klub „Leotar“.

Predsjednik kluba Zoran Čučković pojasnio je da je odluka da se svi plivački sportovi u Trebinju organizuju kroz rad jednog krovnog kluba motivisana iskustvom drugih sredina, ali i željom da se ispoštuje tradicija, s obzirom na to da su i plivački i vaterpolo klub u Trebinju izdanci nekadašnjeg Plivačkog i vaterpolo kluba „Jedinstvo“, koji je u jednu sportsku familiju okupljao prve plivače i vaterpoliste našeg grada.

On je dodao da upis u vaterpolo zvanično počinje 1. maja, ali i da je praktično formiran tim od 22 zainteresovana polaznika za ovaj ogranak plivačkog kluba.

„Vraća nam se bivši vaterpolista Duško Brković iz Stokholma, koji će sa našim trenerom Nikolom Lješkovićem upotpunosti preuzeti vaterpolo klub. Svi kandidati za upis će proći testiranje, jer biti dobar plivač ne znači po pravilu da ste i dobar vaterpolista. Profesori iz Nikšića, Podgorice i Kotora će nam pomoći u tom poslu, dolaziće svaki vikend kako bi se u narednih pet ili šest mjeseci stvorila dobra osnova za rad kluba. Važno je da uz pomoć stručnog kadra krenemo pravilno sa radom, stepenicu po stepenicu“, kaže Čučković.

Prvi treninzi vaterpolista počinju od 1. juna na olimpijskom bazenu na Banjama, a do završetka izgradnje zatvorenog plivačkog kompleksa, vaterpolisti će putovati sa plivačima „Leotara“ tri puta sedmično na treninge u Nikšić, gdje je sa upravom zatvorenog bazena klub dogovorio termine za zimske pripreme.

On je dodao da je grb kluba već završen a u pripremi je i zastava, te da će klupska obilježja biti promovisana na memorijalnom plivačkom turniru „Srđan i Maksim“, koji tradicionalno organizuje trebinjski plivački klub.

Na osnivačkoj skupštini prigodnim poklonima plivački klub se zahvalio zaslužnim pojedincima – bivšem vaterpolisti Ljubiši Anđeliću, veteranima kluba Nedi Gudelj i Radmili Pujić, te predsjedniku Skupštine kluba Blagoju Šupiću.

Šupić, koji je i izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove u Elektroprivredi RS, rekao je u obraćanju skupštini da radovi na zatvorenom plivačkom kompleksu, čiji je investitor HET, teku planiranom dinamikom, te da se završetak očekuje u septembru naredne godine.

„Izgradnja zatvorenog bazena bila je obaveza Hidroelektrana na Trebišnjici. Ne znam zašto ranije uprave to nisu uradile, ali sam srećan što sam dio tima čiji je entuzijazam iznašao mogućnosti da se krene u ovaj projekat, koji će služiti na ponos i Trebinju i Hercegovini“, rekao je Šupić.

Anđelić: Trebinjski vaterpolo već ima deset titula prvaka BiH
Jedan od pionira trebinjskog vaterpola Ljubiša Anđelić podsjetio je da se ovaj sport u Trebinju počeo igrati 50-tih godina prošlog vijeka – na Trebišnjici, da bi se uspješna vaterpolo priča završila na olimpijskom bazenu 1980. godine, kada je klub – bez posebnog razloga i povoda – prestao sa radom.

Anđelić kaže da su Trebinjci ovaj sport upoznali zahvaljujući vojnicima sa primorja, koji su na Trebišnjici sa fudbalskom loptom igrali prve vaterpolo utakmice 1949. godine, da je trebinjski vaterpolo klub već 1951. godine osvojio juniorsko prvenstvo BiH, a 1954. godine i svoju prvu od ukupno deset osvojenih titula prvaka BiH u seniorskoj konkurenciji.

„Kako poslije 1951. godine nije više nikad održano juniorsko prvenstvo BiH – znači da smo mi još uvijek prvaci“, kazao je Anđelić kroz smijeh.

Posebno pamti prvu trebinjsku seniorsku titulu iz 1954. godine.
„Pobijedili smo tada čuvenu ‘Mladost’ iz Sarajeva 4:2. Gledaoci su bili na drvenom mostu iznad Trebišnjice i kad smo pobijedili svi su od oduševljenja počeli da skaču u rijeku – da smo i mi igrači bili u opasnosti da nam neko ne padne na glavu. Poslije smo sve rivale tukli i sa po deset golova razlike, a titule su se redale jedna za drugom“, prisjeća se Anđelić.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here