Naslovnica Trebinje Naknada za infrastrukturu na području Trebinja (VIDEO)

Naknada za infrastrukturu na području Trebinja (VIDEO)

Za postavljanje infrastrukturnih podzemnih vodova i instalacija na području Trebinja ubuduće će biti plaćana posebna novčana naknada.

Odluku o uvođenju rente donijela je gradska skupština, a odnosi se na polaganje vodova na putnoj mreži, objektima i javnim površinama koji su u vlasništvu Grada.

Postavljanje vodvodne, kanalizacione mreže, elektro i instalacija za telefoniju, na površinama u vlasništvu Grada naplaćivaće se po dužnom metru voda- od 0, 80 do 1, 20 maraka. U gradksoj upravi ističu da nije cilj da se opterete subjekti koji posluju u ovim oblastima već da se prihoduje novac za održavanje javne i komunalne infrastrukture na području Grada.

– Na osnovu dužine kablova i prečnika određena je visina rente, ugovorima precizirano dužina mreže, gdje se nalazi i znaće se kolika je cijena na godišnjem nivou, za kanlizacionu i optičku i elektro mrežu, 1, 20 pfeninga, za vodovodnu 0,80 pazili smo da ne štetimo firme koje rade, a da gradski budžet ojačamo za prihod za održavanje javne i komunalne ifrastruktre na području Garda, istakao je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Trebinja.

Najniža renta određena je za vodvodnu mrežu, kako se ovo preduzeće ne bi dodatno opteretilo. Sa približno 146.000 dužnih metara mreže po ovom osnovu trebalo bi da bude naplaćeno nešto manje od 120.000 maraka godišnje.

– U trenutnoj situaciji sa finansijskim gubitkom od 146 00 svako opterećenje je visoko, razumljivo da gradska administracija uvede reda da bi se bolje regulisalo, vidjećemo koliko će to nas opteretiti, istakao je Spasoje Radović, direktor ЈP “Vodovod” Trebinje.

Ova vrsta nakande nije novina, objašnjavaju nadležni, jer se naplaćuje i u drugim lokalnim zajendicama u Republici Srpskoj i to po većim cijenama. Precizan proračun o godišnjem prihodu po ovom osnovu biće poznat po završetku mjerenja svih podzemnih instalacija.

RTRS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here