Naslovnica Život i zdravlje Mutirajući gen ubrzava starenje mozga?

Mutirajući gen ubrzava starenje mozga?

Mutacije gena otkrivene kod trećine američke populacije mogle bi da objasne zbog čega mozak nekih osoba stari brže od drugih, navodi se u studiji objavljenoj u srijedu u američkom naučnom časopisu “Cell Systems”.

Mutirajući gen TMEM106B može da ubrza starenje i do dvanaest godina, kažu naučnici.

Te genetičke mutacije počinju najčešće oko 65. godine, naročito u prefrontalnom korteksu, gdje se nalazi “sjedište” kognitivnih funkcija, kao što su koncentracija, rasuđivanje i kreativnost.

– Ako pogledamo grupu starijih osoba, neke od njih djeluju starije nego što jesu, a druge mlađe – kaže Asa Abeliovič, profesor patologije i neurogloije na Institutu za istraživanje Alchajmerove bolesti i starenja mozga na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

On dodaje da “u odnosu na vršnjake koji imaju dvije normalne kopije, osobe koje imaju dvije kopije lošeg gena ostavljaju utisak da su dvanaest godina starije, mjereno različitim biološkim merilima”.

Do 65 godina “svi su jednaki, a zatim se, očigledno, kod nekih aktivira neka vrsta stresa”, kaže naučnik i objašnjava da “ako ste srećnik koji ima dvije dobre kopije tog gena, dobro odgovarate na stres, ali ako imate dva oštećena gena, vaš mozak stari brže”.

Naučna grupa pronašla je mutirajući gen dok je istraživala genetičke podatke dobijene analizom mozgova 1904 osobe koje, kako se činilo, nisu patile od neurodegenerativnih bolesti.

Prethodne studije identifikovale su genetičke varijacije koje mogu da povećaju rizik od neurodegenerativnih patologija kao što je gen ApoE (apolipoprotein E) u Alchajmerovoj bolesti.

Otkriće mutacije gena TMEM106B moglo bi da dovede do razvoja novog biomarkera koji bi omogućio razvoj terapija protiv starenja i identifikaciju potencijalnih meta za sprečavanje ili liječenje bolesti poput Alchajmerove.

Međutim, “ti geni objašnjavaju samo mali dio tih bolesti”, kaže Herv Tin, profesor na patologiji i ćelijskoj biologiji Univerziteta Kolumbija.

Srpska kafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here