Naslovnica Hercegovina MOBILNA DIJABETOLOŠKA AMBULANTA DANAS U LASTVI

MOBILNA DIJABETOLOŠKA AMBULANTA DANAS U LASTVI

Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje u saradnji sa Domom zdravlja Trebinje i uz podršku lokalne zajednice počelo sa provođenjem aktivnosti projekta „Mobilna dijabetološka ambulanta“.

Sam naziv simbolizuje suštinu projekta, a to je prevencija i rano otkrivanje dijabetesa kod građana Trebinja po Mjesnim zajednicama, gdje medicinski tim izlazi na teren, u susret građanima, kako bi u jednom danu obavili potrebne pretrage i preglede, individualna savjetovanja i edukacije vezane za dijabetes i unapređenje zdravlja.

Danas su Udruženje dijabetičara i medicinski tim Doma zdravlja Trebinje proveli niz aktivnosti u ambulanti Porodične medicine LASTVA, gdje su stanovnici ove Mjesne zajednice imali priliku provjeriti vrijednosti šećera u krvi, krvnog pritiska, indeksa tjelesne mase, tromjesečnog šećera u krvi i pregled stopala monofilament testom.  Izvršene su edukacije i individualna savjetovanja za osobe koje su imale neregulisane glikemije i podijeljeni su im aparati za mjerenje šećera u krvi, koje su  donacija cijenjenih kompanija Wellion, Pharmamaac, Medicom, Novo Nordisk i Apomedical.

 Osobe sa povišenim vrijednostima šećera u krvi, glikoliziranog hemoglobina ( HbA1c) iznad 8 % i osobe sa promjenama na stopalima su upućene u Dom zdravlja Trebinje na dalja medicinska ispitivanja.

Od marta ove godine suočeni smo sa pandemijom COVID-19, koja je za posljedice imala niz različitih mjera vezanih za suzbijanje širenja virusa. Mnoge od njih uslovile su i ograničile dostupnost zdravstvenih usluga hroničnim bolesnicima, kakve su i osobe sa dijabetesom. Udruženje je u proteklom periodu svoje aktivnosti provodilo smanjenim intenzitetom, osmišljavajući najadekvatnije mjere, koje bi u novonastalim uslovima unaprijedile kontrolu glikemija kod osoba sa šećernom bolešću i time spriječili ili značajno odgodili javljanje komplikacija dijabetesa, kazala je Nada Bijedić, predsjednica Udruženja.

Benefiti ovog projekta će biti od neprocjenjive vrijednosti kako za građane, tako i za zdravstvene ustanove i društvo u cjelini, istakla je Bijedićeva.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 13 =