Naslovnica RS/BiH Ministar pravde BiH: Sud BiH izrekao 68 presuda mimo stava iz Strazbura

Ministar pravde BiH: Sud BiH izrekao 68 presuda mimo stava iz Strazbura

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je juče da je Sud BiH od 2013. do 18. aprila ove godine na osnovu strožeg Krivičnog zakona BiH izrekao 59 presuda za zločin protiv čovječnosti i devet presuda za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

To je u suprotnosti sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura koji je 2013. godine zauzeo stav da pravosuđe BiH ne bi smjelo da u predmetima ratnih zločina optužuje i presuđuje retroaktivno na osnovu Krivičnog zakona BiH, već da primjenjuje znatno blaži Krivični zakon SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja zločina. Predstavnici RS tvrde da se primjena strožeg zakona u 70 odsto slučajeva odnosi na presude Srbima.

Grubeša kaže da u je istom periodu primjenom Krivičnog zakona SFRJ, Sud BiH donio 63 presude za ratni zločin.

– Kazne za navedene zločine prema Krivičnom zakonu BiH kreću se u rasponu od deset do 45 godina, a prema Krivičnom zakonu SFRJ maksimalna kazna iznosi 20 godina – rekao je Grubeša.

Dodao je da je Sud BiH nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava uglavnom izricao kazne koje nisu veće od 20 godina zatvora.

– Izuzetak je nekoliko presuda donesenih za zločin protiv čovječnosti koji nije predviđen Krivičnim zakonom SFRJ. U tim predmetima izrečene su veće kazne – kaže Grubeša koji je podatke objelodanio na zahtjev poslanika HDZ-a BiH u Parlamentu BiH Nikole Lovrinovića.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here