Naslovnica Region Mihajlović: Nema autoputa Beograd-Sarajevo bez dogovora u BiH

Mihajlović: Nema autoputa Beograd-Sarajevo bez dogovora u BiH

Ministar saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da u Bosni i Hercegovini mora da bude postignut dogovor o trasi auto-puta Beograd-Sarajevo ili, u protivnom, ovog puta neće ni biti.

– Beograd može samo da apeluje na taj dogovor jer su interes građana i mogućnosti koje otvara izgradnja i novi auto-put važniji od svega – rekla je Mihajlovićeva.

Ona je za “Sputnjik” navela da je Srbija spremna da nastavi razgovore u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je strateški važan infrastrukturni projekat za koji već ima osnove projektne dokumentacije.

Prema ranijim procjenama, izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd koštala bi oko 850 miliona evra, a u zavisnosti od trase, mogao bi da bude dugačak od 120 do 150 kilometara.

Za sada u BiH i između Republike Srpske i Federacije BiH ne postoji saglasnost u vezi sa trasom ovog puta. Republika Srpska daje prednost trasi preko Višegrada, a Federacija BiH preko Tuzle. Auto-put put bi trebalo da finansira Turska, najvjerovatnije kreditom koji će vraćati BiH, od čega trećinu Republika Srpska.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here