Naslovnica ”Ženska stvar” Mihail Labkovski: Zdrava osoba ne želi da se uda!

Mihail Labkovski: Zdrava osoba ne želi da se uda!

Najpopularniji ruski psiholog Mihail Labkovski stalno daje savete za srećniji i zdrav život. Ovog puta se bavio partnerskim odnosima i objasnio je razliku između ljubavi i patoloških odnosa.

Zdrava osoba ne želi da se uda

Prva stvar koju treba da uradite – jeste da prestane da želite da se udate. Drugim riječima, ako želite da se udate, treba da prestanete da mislite o tome, da obezvredite samu ideju.

Zalog srećnog porodičnog života

Zalog srećnog porodičnog života, braka i seksa sa samo jednim partnerom, samo je u jednom – u stabilnoj psihi. Ni ustupci, ni kompromisi – to je sve direktan put ka kardiologu ili onkologu. Kada čovek ima stabilnu psihu, on može da živi sa jednim partnerom ceo život. I da voli njega jedinog.

Žena je za muškarca samo prazan prostor, ako ne može reći o njoj, ko je ona, šta je ona i šta ona voli za doručak. Paradoks je u tome da kučkaste žene muškarci obožavaju.

Uzrok ženskih problema nije u tome što se on ponaša kao jarac. Uzrok je u tome što ona ima neurozu, koja zahteva izlaz. A za taj izlaz neophodan je određeni čovek i odnosi u kojima bi ona mogla da pati. Zbog toga ona namerno stupa u takve odnose, jer od detinjstva ima psihičku potrebu za tim.

Mi merimo ljubav nivoom patnje. U zdravoj ljubavi – reč je o tome koliko si srećan.

Ako želite da detetu bude dobro, uradite nešto sa sobom. Kada stjuardesa pokazuje sredstva za spasavanje, šta kaže o maski za kiseonik? “Ako putujete sa decom, prvo sebi stavite masku, a zatim detetu.” U tome je trik. Svako pokušava da pomogne detetu, ostajući apsolutno neuravnotežen. Tako se to ne radi. Ako želite da detetu bude dobro, uradite prvo nešto sa svojom glavom.

Zdrav muškarac je kao dete

Muškarci su tako ustrojeni još od vremena sa svojom majkom, prilaze samo onima koji im očima daju odobrenje. Zdrav muškarac je kao dete. Prilazi kada mu se žena osmehuje, gledajući ga u oči.

Zdravi ljudi uvek biraju sebe. Neurotičari – odnos na svoju štetu, u tome je glavna razlika.

Žena nikada ne bi trebalo da toleriše u vezi ono što joj se ne sviđa. Treba odmah da govori o tome, a ako se muškarac ne menja, treba da raskine s njim.

Muškarci su kao deca, sviđa im se kada žena ima karakter.

Ako čovek drugom čoveku zamenjuje ceo svet, to znači da svoj svet on jednostavno nema.

Usamljenost – to nije nedostatak ljubavi okolo. To je odsustvo interesovanja za sebe, pri tom od detinjstva.

Na račun traženja partnera reći ću, a koga to tražiš? Jedini kvalitet koji može da bude kod tvog partnera – to je to, da te on uhvati. Sve drugo nije bitno uopšte. Ako ga voliš, brineš o njegu, tada nema nikakvih “udica”.

Šta treba da radiš da bi se udala? Sve u svemu treba raditi samo jedno – biti samo svoj. To je dovoljno. I voleti u principu samo zbog toga.

Da li znate koja je principijelna razlika između zdrave osobe i neurotične?

Zdrava osoba isto pati, ali zbog realnih priča. Neurotična pati zbog fiktivnih priča. A ako patnje nije dovoljno, mora još da je uveća sa svojim voljenim Kafkom, Dostojevskim i flašom.

Ako vam se ne sviđa kako se ponaša muškarac, ne treba da tražite opravdanja za njegovo ponašanje. Situacija u kojoj “nije nazvao” za zdravu devojku znači kraj odnosa, za nezdravu – početak ljubavi.

Ne idi u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti kako je rekao pisac Kristofer Bakli (autor romana Thank you for smoking, postoji još i taj film), ne treba jesti u restoranu pod nazivom “kao kod mame” i ići u krevet sa ženom koja ima više problema nego ti.

Skromnost nikoga ne ukrašava. Zbog iskompleksiranosti, nesigurnosti i niskog samopoštovanja devojka živi bez seksa i odnosa, ne zato što je strašna već zato što se loše odnosi prema sebi. Zadatak psihologa je da je izbavi od toga.

Porodična terapija to je razvod. Samo jednu vrstu porodične terapije smatram zaista korisnom – posredovanje psihologa pri razvodu. Ali upravo to u Rusiji ne praktikuju.

Ostajanje u odnosu je izbor odraslog čoveka. Jedino vreme u životu čoveka, kada je obektivno zavisan i kada se može smatrati taocem – je detinjstvo i zavisnost od roditelja. To traje relativno kratko vreme. U svim ostalim slučajevima ostajanje u bilo kojim odnosima je izbor odraslog čoveka.

Noizz

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here