Naslovnica Svijet Merkel: “Najmoćnija žena u svijetu nestabilnih muškaraca”

Merkel: “Najmoćnija žena u svijetu nestabilnih muškaraca”

Pojedini su Angelu Merkel ismijavali kao “kraljicu stroge štednje”, dok su joj drugi klicali kao “spasiteljki izbjeglica”, a neki pozdravljali kao “novu liderku slobodnog svijeta”, ali sada, kada je osvojila i četvrti mandat na čelu najveće evropske ekonomije, mnogi Nijemci je jednostavno zovu – “vječita kancelarka”, navodi AFP.

Kćerka pastora koja je rasla iza “gvozdene zavjese”, danas za mnoge Nijemce “mama Merkel”, svojim pragmatičnim, skromnim i umirujuće prijatnim stilom usavršila je vještinu ostanka na vlasti u ovoj bogatoj zemlji koja je naklonjenija kontinuitetu nego promjenama, ocjenjuje francuska agencija.

“U burnim vremenima američkog predsjednika Donalda Trampa, Bregzita i višestrukih globalnih kriza, 63-godišnja Merkel postala je temelj u zemlji koja stremi da održi zavidan privredni rast i stopu zaposlenosti”, navodi se u analizi.

Nijemci su joj, primjećuje AFP, zahvalili time što je zadržavaju na vlasti otkako je postala najmlađa i prva žena kancelar 2005. godine, a istovremeno je vršnjakinja “davno prohujalih” lidera poput Džordža V. Buša, Tonija Blera i Žaka Širaka.

Odajući utisak da nema ni trunke sujete i ravnodušna prema “sjaju i raskoši” koje donosi vlast, ona živi u prosječnom stanu u Berlinu sa suprugom-naučnikom koji se kloni medija Joakimom Zauerom, pazari u lokalnom supermarketu, a odmore provodi pješačeći na Alpima – tako francuska agencija opisuje kancelarku Merkel.

Uz to, kada su je međunarodni listovi, nakon Trampove iznenađujuće pobede prošle godine, proglasili novom pobornicom liberalne demokratije, ona je tu etiketu odbacila kao “groteksnu i apsurdnu”.

Iako često kritikovana da se kloni teških izazova, Merkel je svoje mandate obeležila hrabrim i iznenađujućim odlukama – od odbacivanja nuklearne energije nakon havarije u Fukušimi 2011. do otvaranja nemačkih granica za više od miliona tražilaca azila od 2015.

“Priliv migranata ju je, doduše, skupo koštao, kako glasača tako i susjeda iz EU, a mnoge naveo da predvide njen silazak s vlasti”, konstatuje AFP, ali napominje da joj se, kako se broj novopridošlica smanjio, a njena vlada usvojila strožu azilsku politiku, popularnost vratila na nivoe prije krize.

Svoje protivkandidate je, dodaje se u tekstu, razgnevila nepominjanjem njihovih imena i odbijanjem da sa njima uđe u žustar politički dijalog, dok su je mnogi politički komentari zbog toga optužili da je Njemačku “zagnjurila” u “apolitički dremež”, a svojim govorima uvela Nijemace u “masovnu hipnozu”.

Sada, na početku četvrtog mandata, protivnika na vidiku nema, ali gomila izazova čeka Angelu Merkel, koju je list Njujorker opisao kao “najmoćniju ženu u svijetu punom nestabilnih muškaraca”.

Izvor: Srna

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here