Naslovnica Hercegovina Malim koracima do zdravlja

Malim koracima do zdravlja


Da biste spriječili pojavu šećerne bolesti tipa 2 ili spriječili komplikacije šećerne bolesti, postoje mnoge stvari koje vam savjetuju eksperti. Biraj zdravu hranu, pripremaj zdrave obroke, budi svakodnevno aktivan/a 30 minuta… Ali odakle početi?
Koračajte malim koracima do ostvarenja cilja. Ako želite odjednom unijeti promjene u svoj život, moguće je da će vam trud propasti.
 Korak po korak- mijenjajte svoje loše navike. Lakše je ako postepeno mijenjate svoje životne navike.
 Loše navike?- prihvatite da imate loše navike, koje trebate mijenjati.Ako shvatite da imate problem, vjerovatno ćete uspjeti da napravite neke promjene.
 Hoću, želim, mogu- da biste uspjeli promijeniti životne navike, morate imati jasan motiv i cilj kojem težite. Morate imati više razloga za promjenu nego razloga protiv promjene. To na primjer može biti želja da pratite kako vam unuci odrastaju.
 Odredite prioritete- odredite šta želite i idite do toga malim koracima. Potom razmišljajte o onome što hoćete, što želite i što možete da promijenite. Mijenjanje navika za koje ne osjećate da ih želite ostavite za drugi put.
 Razmislite- razmišljajte o trenutnim navikama. Koliko ste aktivni? Odredite ono što najviše želite da promijenite i to će imati najveći efekat. Na primjer, napravite 15- minutnu pauzu od gledanja televizije i prošetajte.
 Postavljanje ciljeva- za svaki cilj koji postavite, razmišljajte o 4 stvari:

 1. Koliko dugo vremena će vam trebati da ostvarite cilj? Koračajte sitnim koracima.
 2. Koliko često ćete morati da “radite” na ostvarenju cilja?
 3. Da li je lako uvrstiti potrebne promjene u svakodnevni život? Budite realni.
 4. Postoje li ograničenja u ostvarenju cilja? Budite određeniji.

Kako mi ide?- pratite ostvarivanje cilja. Da li vam sve ide po planu? Da li se nešto desilo što vas je omelo u ostvarenju cilja? Da li je to dovoljan razlog da odustanete? Ako uspijete da ostvarite zamišljeno, nagradite se onim što volite (otiđite na put ili pogledajte novu pozorišnu predstavu).

Isplanirajte zdrav obrok dobar za Vas I Vaše ukućane

 1. Povucite zamišljenu liniju preko polovine svog tanjira
 2. Jednu polovinu zamišljenom linijom podijelite na dva jednaka dijela tako da na svom tanjiru imate tri polja.
 3. Neka najveće polje bude ispunjeno povrćem kao što je zelena salata, buranija, brokoli, karfiol, kupus, mrkva, paradajz
 4. Na jedan dio druge polovine tanjira stavite nešto od tjestenine(hljeb, rižu, makarone, krompir)
 5. Preostali dio tanjira ispunite mesom ili zamjenom za meso
 6. Dodajte još jednu šolju mlijeka I komad voća ili pola šolje voćne salate. Ako ne volite mlijeko, možete dodati još jedan komad voća, nemasni jogurt ili malu poslasticu.

Top 10 koristi od fizičke aktivnosti

 1. Poboljšanje metabolizma glukoze. Fizička aktivnost poboljšava osjetljivost na insulin, koji proizvodite ili dobijate. Fizička aktivnost sagorijeva kalorije. I jedno i drugo snižava vrijednost šećera u krvi.
 2. Snižavanje vrijednosti krvnog pritiska. Fizička aktivnost pomaže da vaše srce pumpa jače i sporije.
 3. Snižavanje masnoća u krvi. Fizička aktivnost podiže vrijednost dobrog holesterola u krvi (HDL) i snižava vrijednost lošeg holesterola(LDL) i triglicerida. Na taj način, Vaše srce ostaje zdravo.
 4. Smanjenje tableta ili doze inzulina. Fizička aktivnost može smanjiti vrijednost glukoze u krvi i tjelesnu masu. I jedno i drugo, smanjuje potrebe za unosom tablet, odnosno inzulina.
 5. Fizička aktivnost omogućuje da smršate i ne vratite kilograme.
 6. Smanjenje rizika za pojavu drugih oboljenja. Ako ste fizički aktivni smanjujete rizik od srčanog udara, moždanog udara, nekih vrsta malignih oboljenja i osteoporoze.
 7. Štednja energije i bolji san. Bolje ćete spavati za kraće vrijeme i imaćete više energije.
 8. Smanjenje stresa. Redovno vježbanje ili šetnja smanjuje svakodnevni stres.
 9. Jačanje kostiju i mišića. Fizička aktivnostkakva je šetnja jača vaše mišiće i kosti. Fizička aktivnost u vidu podizanja tegova, jača samo mišiće.
 10. Fizička aktivnost poboljšava fleksibilnost i pokretljivost.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + 17 =