Naslovnica Trebinje Loša hidrološka situacija oslabila poslovanje HET-a

Loša hidrološka situacija oslabila poslovanje HET-a

Proizvodnja električne energije u Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ za sedam mjeseci ove godine iznosila je samo 50 odsto od planirane, a uzrok je najlošija hidrološka situacija od osnivanja ovog preduzeća.

U ovom preduzeću kažu da se nepovoljna hidrološka situacija od polovine 2016. godine prenijela na ovu godinu, pa su dotoci u akumulaciju Bileća u posljednjih devet mjeseci duplo manji od višegodišnjeg prosjeka u ovom periodu.

“Kota Bilećkog jezera je, uprkos najracionalnijem korišćenju vode, značajno niža od planirane, a rad na niskim kotama uslovljava manju iskorištenost hidropotencijala i znatne gubitke u proizvodnji”, saopšteno je iz Hidroelektrana na Trebišnjici.

U ovom preduzeću navode da će energetsko-ekonomski rezultati u 2017. godini biti jako loši, uzimajući u obzir trenutno ispunjenje plana proizvodnje, hidrološku situaciju na području sliva rijeke Trebišnjice i projekcije dotaka i proizvodnje za naredni period.

“Bez obzira na ekstremno lošu hidrološku situaciju, Hidroelektrane na Trebišnjici, kao nosilac razvoja regije i grada Trebinja, nastaviće finansiranje započetih investicionih projekta i pokrenuti nove”, ističu u ovom preduzeću.

Iz Hidroelektrana na Trebišnjici kažu da je u toku realizacija projekata čija vrijednost iznosi 200 miliona KM, od čega se na radove na dovodnom tunelu za Hidroelektranu Dabar odnosi više od 100 miliona KM.

Radovi se izvode i na tunelu za odvodnjavanje Bileće, kao i na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća.

U ovom preduzeću najavljuju da će učestvovati u izgradnji rezervoara na Vrelom oku, koji će obezbijediti uredno snabdijevanje vodom Trebinja, zatim nastavku izgradnje vodozahvata na Zubačkom platou i sistema za navodnjavanje u Mokrom i Petrovom polju, te gradnji zatvorenog bazena u Trebinju i uređenju Ćatovića kraka u ovom gradu.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here