Naslovnica Svijet London uvodi vagone za žene?

London uvodi vagone za žene?

Women board a train at Waterloo Station in London, bound for Ladies' Day at the Royal Ascot horse racing festival. (Kevin Coombs/Reuters photo)

U Britaniji se razmatra uvođenje vagona u vozovima javnog prevoza samo za žene, kako bi se spriječili seksualni napadi i maltretiranje, ali kritičari kažu da će to poslati pogrešnu poruku počiniocima.

Aktivisti za prava žena kažu da će uvođenje vagona samo za žene kako bi se spriječili seksualni napadi u vozovima značiti da su za napade krive žrtve, a ne vinovnici.

Rasprava oko uvođenja vagona samo za žene intenzivirana je nakon što je jedan laburista predložio ovu taktiku kao efikasan način da se smanji broj seksualnih napada i zlostavljanja u sredstvima javnog transporta, piše list “Ivning standard”.

Neke žene i djevojke rekle su da se osjećaju bezbjednije kada putuju same ili kasno noću ako su same u prevozu bez prisustva muškaraca.

Međutim, aktivisti koji se bore protiv seksualnog nasilja kažu da segregacija u cilju rješavanja tih slučajeva potkopava napore u radi promovisanja jednakosti među polovima i šalje pogrešnu poruku počiniocima.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here