Naslovnica Pozorište i film Ljubiša Samardžić ispraćen uz pjesmu “A sad adio”

Ljubiša Samardžić ispraćen uz pjesmu “A sad adio”

Legendarni glumac Ljubiša Samardžić kremiran je danas na Novom groblju u Beogradu.

Kremaciji Samardžića, koji je umro nakon teške bolesti u 81. godini u Beogradu, 8. septembra, prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i poštovaoci.

Porodica legendarnog glumca primala je saučešće u kapeli, a onda je nakon opela veoma dirljiv i emotivan govor održala ćerka Jovana.

– Posjedovao si energiju koju nije mogao svako da prati…bol si prevazilazio radom, pretvarajući je u ljubav. Tako ćemo i mi sada tata.

Nakon Jovane, govor je držala i unuka Marta, a najpotresniji trenutak je bio onaj, kada je puštena pjesma “A sad adio” iz serije “Vruć vetar”, koju upravo izvodi pokojni Ljubiša, koji je tumačio lik čuvenog Šurde.

Ljubišu Samardžića su, uz ostale, ispratili bivši ministar kulture Nebojša Bradić, reditelji Slobodan Šijan, Jug Radivojević i Radoš Bajić, zatim Zvezdan Terzić, poslanik Zoran Živković, glumice Iva Štrljić i Milena Vasić…

Komemoracija Ljubiši Samardžiću će biti održana danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ljubiša Samardžić rođen je 19. novembra 1936. u Skoplju u porodici rudara. Studirao je pravo, ali je kasnije završio Akademiju dramske umetnosti u Beogradu u klasi Bojana Stupice.

Ostvario je više od stotinu filmskih uloga od kojih se izdvajaju one u filmovima Valter brani Sarajevo, Bitka na Neretvi, Sutjeska… 1967. godine dobio je glavnu glumačku nagradu Volpi Cup na Venecijanskom filmskom festivalu za ulogu u filmu Jutro.

U razdoblju od 1973. do 1988. dobio je šest Zlatnih arena na Pulskom filmskom festivalu za glumačka ostvarenja. Od 2000. godine bavio se filmskom režijom te je režirao sedam dugometražnih filmova i dvije televizijske serije. Njegov prvi dugometražni film Nebeska udica prikazan je u službenom programu Berlinskog filmskog festivala.

Prije tri godine je otvoren trajni legat Ljubiše Samardžića u Jugoslovenskoj kinoteci.

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here