Naslovnica Hercegovina Ljubinje: Neriješen sistem kanalizacije u školama

Ljubinje: Neriješen sistem kanalizacije u školama

Osnovna i srednja škola u Ljubinju decenijama muku muče sa septičkim jamama koje su ispod učionica, zbog čega đaci u jesenjim i zimskim mesecima udišu neprijatan miris.

Isti problem imaju i sportisti koji koriste sportsku dvoranu u ovom mestu. Naime, zgrada škole urađena je pre više od tri decenije, a nakon što je Ljubinje dobilo kanalizacionu mrežu, pre skoro dve decenije, priključci za ove objekte nisu urađeni.

Nekada su se septičke jame crpile nakon nekoliko meseci, a u poslednje vreme taj posao se mora obavljati i više puta mesečno.

U Ljubinju nema cisterni pa se moraju naručivati iz susednog Trebinja, a cena po jednoj cisterni je oko 60 KM, što opterećuje školske budžete. Prema ranijim najavama ovaj problem je trebalo da bude rešen do početka proleća.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Pero Sikimić rekao je „EuroBlicu“ da još nema naznaka kada bi posao na priključivanju škola na kanalizacionu mrežu mogao početi.

– Nemam nikakvih informacija kad ćemo rešiti ovaj veliki problem u obrazovnim ustanovama. Do sada smo uspevali da održavamo higijenu i nismo imali zdravstenih problema kod učenika koje mogu izazvati pune septičke jame, ali se nikada ne zna kad do toga može doći – kaže  Sikimić. On navodi da su u poslednje vreme septičke jame crpili dva puta u petnaest dana.

Toalet u školi

– Nedavno sam insistirao da cisterna dođe u nedelju, jer kad sam video stanje prilikom obilaska škole morali smo taj problem rešiti u toku vikenda ili da đake vratimo kući u ponedeljak – objašnjava Sikimić.

On je kaže zatražio i pomoć od Ambasade Japana u BiH, iako ga je bilo i stid što je rešenje ovog problema tražio od najrazvijenije zemlje sveta. Međutim, navodi da je resorno ministarstvo ranije obećalo da će biti rešen problem ljubinjskih školaraca. Priključivanje obrazovnih ustanova na kanalizacionu mrežu koštalo bi oko 50.000 KM.

U opštinskoj upravi navode da će se, ukoliko se do leta ne nađu neka druga rešenja, kreditno zadužiti kako bi obezbedila novac da se škole i dvorana priključe na kanalizacionu mrežu.

– Samo zahvaljujući  dobrom održavanju higijene naša deca se do sada nisu zarazila. Ne znam gde to još rade gradske škole koje nemaju rešen problem otpadnih voda i kanalizacije – rekla je „EuroBlicu“ majka jednog ljubinjskog osnovca.

Blic

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here