Naslovnica Hercegovina Ljubinje: “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

Ljubinje: “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

U sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ Vlade Švajcarske i Vlade Švedske koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fondacija za razvoj i demokratiju organizovala je sastanak načelnika opštine Ljubinje Darka Krunića sa građanima, predstavnicima mjesnih zajednica, nevladinog sektora i medija sa područja naše opštine – saopšteno je na službenoj opštinskoj stranici Ljubinja.

Sastanak sa načelnikom bio je usmjeren na planove razvoja opštine LJubinje kroz prizmu građanskog učešća, a sa naglašenom novom ulogom mjesnih zajednica, kao centara direktnog učešća građana u procesima donošenja opštinskih odluka.

Na sastanku je najviše pažnje posvećeno predstojećim izborima u mjesnim zajednicama, učešću građana u planiranju i kreiranju opštinskog budžeta, komunalnim temama, privrednom razvoju, socijalno ugroženima i drugim kategorijama, te poboljšavanju komunikacije sa građanima.

U veoma sadržajnoj raspravi, učešće su uzeli prisutni predstavnici svih mjesnih zajednica, predstavnici organizacija civilnog društva, građani.

Načelnik Krunić je na kraju istakao i pozvao sve prisutne da uzmu aktivno učešće u svim procesima donošenje odluka na opštinskom nivou, počevši od usvajanja Budžeta pa do najobičnijih akcija u koje će se sprovoditi u njihovim mjesnim zajednicama. Dodao je da će u narednom periodu nastojati da poboljša komunikaciju između predstavnika opštinske vlasti i mjesnih zajednica, ali da je veoma važno da inicijative dolaze od građana, odnosno mještana mjesnih zajednica, a da je opština servis koji će probati te inicijative da realizuje.

Projekat vrijedan 14,5 miliona maraka UNDP u BiH provodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu RS, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.
Opština LJubinje učestvuje u projektu među 23 jedinice lokalne samouprave i 120 mjesnih zajednica u BiH, od kojih su na području LJubinja u projekat uključene mjesne zajednice Vođeni, Dubočica, Krajpolje i Kruševica.

Opština Ljubinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here