Naslovnica Zanimljivosti Koje tajne kriju beogradski hoteli?

Koje tajne kriju beogradski hoteli?

 

Hotelijerstvo u Beogradu ima tradiciju dužu od 170 godina. Najstariji hotel srpske prestonice bio je „Kod jelena“, otvoren 1843. godine, a njegovu izgradnju finansirao je Knez Mihailo Obrenović. Kasnije mu je promenjeno ime u „Staro zdanje“. Do kraja 19. veka Beograd je dobio ukupno 24 hotela, smeštenih u zdanjima različitih arhitektonskih stilova. Kasina, Balkan, Paris, Srpska kruna, Srpski kralj, Nacional, Slavija, neki su od najstarijih beogradskih hotela.

Vrlo brzo hoteli su postali mesta važnih kulturnih, privrednih i političkih dešavanja. U hotelskim salama osnivane su političke partije i udruženja građana, organizovali su se politički i naučni skupovi, održavani pozorišni i operski komadi i muzički koncerti, emitovane bioskopske projekcije. Hoteli su, uz kafane, postali centar društvenih dešavanja.

Danas u Beogradu postoji više od 60 hotela, neki od njih sa tradicijom dugom i po više od 150 godina. Tokom svog višedecenijskog poslovanja, neki beogradski hoteli ugostili su mnoge slavne ličnosti iz Srbije, Jugoslavije, ali i iz čitavog sveta. Svaki od tih hotela ima neku svoju zanimljivu priču, a kada bi se zavirilo u knjige gostiju, mogao bi se sastaviti pozamašan spisak poznatih ličnosti iz različitih sfera društvenog života.

Hotel Moskva

Koje tajne kriju beogradski hoteli?
Hotel Moskva, jedno od najupečatljivijih arhitektonskih obeležja Beograda, smešten na Terazijama, već neposredno nakon svog osnivanja daleke 1908. godine, postao je pravi magnet za poznate goste. Već iste godine kada je hotel osnovan u njemu su boravili Albert i Mileva Ajnštajn. Posle je u čast slavnog naučnika predsednički apartman ovog hotela poneo njegovo ime. Lav Trocki, čuveni ruski revolucionar, osnivač Crvene armije i zakleti Staljinov neprijatelj, boravio je u Moskvi 1912. godine. Posle Drugog svetskog rata stvar se preokrenula, pa su se u Moskvi često sastajali poštovaoci i sledbenici Staljinovih ideja. Zanimljive je i podatak da je u ovom hotelu odsedao i prvi američki špijun u Beogradu, Bil Donovan, osnivač stare američke obaveštajne službe OSS iz koje je kasnije nastala CIA.

Jedan sto u sali hotela Moskva uvek je bio rezervisan za našeg nobelovca Ivu Andrića. Ovde je on ispijao turske kafe i sladio se rahat lokumom. Posle Titove smrti u Moskvi su se često mogli videti srpski akademici, poput Dobrice Ćosića i Antonija Isakovića. I Danilo Kiš je voleo da posećujeMoskvu.

Hotel Union

Koje tajne kriju beogradski hoteli?
Union je tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka bio omiljeno mesto okupljanja muzičke elite tadašnje SFRJ. U restoranu ovog hotela u Kosovskoj ulici svojenezaboravne nastupe imao je Zvonko Bogdan. Tadašnje najveće pop-rock zvezde bile su česti gosti ovog hotela, zbog čega je postao privlačan mlađoj populaciji. U sobama ovog hotela baškarili su se Jura Stublić (Film), Vlado Kalember, ali je svakako najpoznatiji njegov stalni gost bio Goran Bregović. On je u sobi ovog hotela komponova, pisao pesme, čitao knjige,ali i gostio svoje devojke.

Hotel Kasina

Koje tajne kriju beogradski hoteli?
Jedan od najstarijih hotela srpske prestonice, otvoren davne 1856. godine, poznat je po tome što su se u njemu 1918. godine održavale sednice Narodne Skupštine novoformirane države Kraljevine SHS. Sve do 1920. godine, u pivinici ovog hotela igrane su i pozorišne predstave, a u sklopu hotela nalazio se i bioskop Kozara. U to vreme najpoznatiji gost Kasine bio je veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda, švajcarski naučnik Arčibald Rajs, autor knjige „Čujte Srbi! Čuvajte se sebe“

Hotel Metropol

Koje tajne kriju beogradski hoteli?
U hotelu Metropol često su odsedali učesnici FEST-a, mnoge slavne holivudske zvezde poput Džeka Nikolsona. Ovde je boravio i najpoznatiji svetski terorista Karlos. Priča se da je u njegovu sobu upao i uspeo da ga savlada Dušan Stupar, koji je kasnije postao šef beogradskog odseka DB-a. Postoje tvrdnje da je nakon ovog događaja Karlos usko sarađivao sa domaćom obaveštajnom službom.

Duhoviti.com

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here