Naslovnica Region Kiparski model – najbolje rješenje za Kosmet

Kiparski model – najbolje rješenje za Kosmet

Lider Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović ocijenio je da je “kiparski model” najbolje rješenje za Kosovo i Metohiju, jer je situacija veoma slična.

“Postojeće stanje nije konačno i takvo neće biti dok ga Srbija ne prihvati. Možemo da pregovaramo u Briselu još 15 ili 20 godina, ali se ništa neće rešiti jer niko neće bitno odstupiti od svojih osnovnih pozicija”, rekao je Ivanović za Radio “Dojče vele”.

On je naglasio da je očito da neki predstavnici EU žele pitanje Kosmeta da završe “nekakvim priznanjem” i to “skinu sa dnevnog reda”, dok Srbi sa Kosmeta i Srbija žele da to pitanje bude kvalitetno riješeno, da ne ostavljaju generacijama iza sebe da se tim pitanjem ponovo bave ili da bude nukleus nekog novog sukoba.

Komentarišući prijedlog o razgraničenju Kosova i Metohije koji je iznio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Ivanović je rekao da cijeni Dačića, ali da ministar spoljnih poslova Srbije sada ide ka rješenju “koje bi samo na mapi izgledalo dobro”.

Kada je riječ o najavi unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, Ivanović je ocijenio da je bavljenje tim pitanjem vjerovatno dobronamjerno, ali neće dati nikakav rezultat.

“U redu je baviti se Kosmetom, ali trebalo bi stvoriti platformu na duže staze. Ne sme platforma da traje koliko traje izborni ciklus ili mandat, četiri godine. Ta platforma mora da preživi najmanje dva ili tri izborna ciklusa. Takvu platformu pravimo za 16 ili 20 godina unapred i dobro je da se u to uključe svi važni elementi društva”, zaključio je Ivanović.

Srna

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here