Naslovnica Život i zdravlje Kako preživjeti od prvog do prvog?

Kako preživjeti od prvog do prvog?

Pod uslovom da radite, preživjeti od prvog do prvog često izgleda kao nemoguća misija, a štednja kao naučna fantastika. Skoro svaki drugi radno sposobni Evropljanin (tačnije, 40 odsto) prinuđen je da pozajmljuje od porodice i ulazi u nepovoljne kredite, pokazalo je istraživanje britanske organizacije koja se bavi finansijskim savjetima.

Ma koliko savjeti o štednji izgledali nepristojno u doba kad ljudi sastavljaju kraj s krajem, stručnjaci tvrde da je moguće ostaviti neki novac sa strane ako se samo navike promene.

NAPRAVITE OSTVARIV PLAN – Postavite cilj da svakog mjeseca sa strane ostavite neku sumu, ma kako mala bila. Vremenom, to postaje navika koja će vam donijeti ušteđevinu za nepredviđene situacije.

OPREZNO SA PLATOM – Da li ste čuli za Milionerski vikend? Reč je o prvoj suboti nakon plate koja je, prema statistici, dan kad se najviše troši. Čak i oni sa manjim primanjima su skloniji da potroše novac za vikend nakon što prime platu jer su tada kočnice najslabije pošto se osjećamo “bogato”.

Ovo možete izmijeniti ako isti dan kad primite platu određenu sumu prebacite na drugi račun, ustanovljen “za crne dane”.

SMANjITE DUG – Prije nego što otpišete ovaj savjet kao očigledan, analizirajte svoje finansije. To što ćete na kešu uštedjeti pet posto nema mnogo smisla ako na kreditnoj kartici dajete tri puta više zbog kamata.

Nekada je zaista teško izvući se iz duga, ali ponekad je krivac lijenost. Nedavno britansko istraživanje je pokazalo da pola miliona Ostrvljana plaća više nego što bi moralo i to samo zato što se nisu prebacili na bolju ponudu. Naravoučenije – raspitajte se koje su vam opcije za refinansiranje duga.

novosti.rs

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here