Naslovnica RS/BiH Izetbegović: krizu u regionu izazvali agresori

Izetbegović: krizu u regionu izazvali agresori

Krizu u odnosima zemalja regiona i naroda su izazvali oni koji su izvšili agresiju na BiH, počinili genocid, oni koji su zatim taj genocid negirali, izjavio je član Predsjedniptva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je nakon što je prekinuta vanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je za danas zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, održao konferenciju za medije na kojoj je rekao da je sjednica prekinuta zato što je Ivanić odbio da definiše tačku o mandatu Sakiba Softića zbog čega je napustio sjednicu.

“Jedina pravno zasnovana odluka o kojoj smo se danas mogli eventualno izjašnjavati bila bi ona kojom se eventualno oduzimaju ili ograničavaju ovlaštenja agentu. Ivanić je odbio da definiše prijedlog odluke u tom smislu. Čović je napustio sjednicu kako ne bi došlo do preglasavanja u Predsjedništvu BiH. U javnosti se posljednjih sedmica pokušava stvoriti slika da je revizija jednostrano pokrenuta od bošnjačkih predstavnika, bošnjačke politike, jedne trećine Predsjedništva BiH, odnosno mene. To nije tačno. Revizija presude dio je procesa koji je pokrenut prije 23 godine od tadašnjeg saziva Predsjedništva BiH, a agent je imenovan prije 15 godine. Te odluke nikada nisu povučene ili promijenjene. Ukoliko neko želi da mijenja ove odluke ima priliku i ja ću učestvovati na svakoj sjednici kojom se eventualno pokušavaju promijeniti te odluke”, kazao je Izetbegović.

Istakao je da se od bošnjačkih aktera očekivalo da učestvuju u zaustavljanju procesa revizije. Osvrnuo se i na optužbe da su bošnjački predstavnici krivi za izazivanje krize u BiH i reigonu.

“Radi se o klasičnoj zamjeni teza. Krizu u odnosima zemalja regiona i naroda su izazvali oni koji su izvršili agresiju na BiH, počinili genocid, oni koji su zatim taj genocid negirali i koji rehabilitariju presušene ratne zločince, po njima nazivaju studentske domove, dodjeljuju im odlikovanja”, kazao je član Predsjedništva BiH.

Naglasio je da se revizija odnosi na utvrđivanje istine odogađajima koji su se desili prije više od dvije decenije i za koju odgovornost snosi tadašnji režim Slobodana Miloševića.

24sata.info

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here