Naslovnica Zanimljivosti Iza najstrašnijih horor filmova kriju se istinite priče

Iza najstrašnijih horor filmova kriju se istinite priče

Nekome kome zaista jeziv horor film ne predstvalja dovoljnu dozu straha i ko bi želio nešto više od toga, možda bi želju za povećanom dozom zaleđene krvi u žilama, povećalo saznanje da su se neki od događaja po kojima su horori nastali zaista i dogodili.

Ovo su neki od najstrašnijih horor filmova koji su zasnovani na istinitim pričama…

Prizivanje zla / The Conjuring

Horor iz 2013. godine, donosi priču o dvoje istraživača paranormalnih pojava, Edu Vorenu i njegovoj supruzi Lorejn, i njihovom radu sa porodicom koju su navodno terorsale mračne sile u kući na Rod Ajlendu sedamdesetih godina prošlog vijeka. Premda se film uveliko reklamirao da je “baziran na istinitoj priči”, novinari nisu mogli da dođu do protagonista – Ed je umro 2006. godine, a njegova 86-godišnja žena nije htjela da daje komentare.

Egzorcizam Emili Rouz / The Exorcism of Emily Rose

Film iz 2005. godine prati suđenje svešteniku Ričardu Muru, optuženom za ubistvo iz nehata u slučaju Emili Rouz. Djevojka je navodno umrla od posljedica neuspješnog egzorcizma. Brajan Duning, autor koji vodi podkast Skeptoid, rekao je za Huffington Post:

– Priča je bazirana na slučaju njemačke djevojke Anelize Mihel iz 1976. godine, koja je preminula od dehidracije i izgladnjivanja nakon nekoliko mjeseci intenzivnog egzorcizma koje su obavljala dvojica katoličkih sveštenika. Aneliza je godinama odlazila kod psihijatra i danas smatramo da je patila i od šizofrenije i disocijativnog poremećaja ličnosti.

Motmanovo proročanstvo / The Mothman Prophecies

Motmanovo proročanstvo iz 2002. godine prati Džona Klajna koji ostavlja posao novinara u Vašingtonu da bi istražio ukazanja krilatih bića u malom gradu u Zapadnoj Virdžiniji. Film je, navodno, zasnovan na stvarnim događajima u mjestu Point Plezant između novembra 1966. i decembra 1967. godine. Loren Koleman, direktorka Međunarodnog muzeja kriptozoologije u Portlandu, koja je bila konsultantkinja tokom produkcije, rekla je da je film fikcionalna verzija stvarnih događaja.

– Mothmanova proročanstva su smještena u stvarnost, ali je film ipak izmijenjen. Likovi su stvoreni od dijelova stvarnih osoba i njihovih iskustava – objasnila je.

Ajkula / Jaws

Film iz 1975. nastao je po istoimenom romanu Pitera Benčlija. Prema tadašnjim izvještajima, priča se bazira na stvarnim napadima morskih pasa u Nju Džersiju 1916. godine.

– Ima velikih sličnosti između filma i napada morskih pasa iz 1916. godine koji su se događali tokom tog ljeta. Plaže su ostale otvorene, a ronioci su tražili morske pse – rekao je Džejk Gouv, osnivač sajta stranice Jawsmovie.

Djevojka iz komšiluka / The Girl Next Door

Snimljen po istoimenom romanu Džeka Ketčuma, film iz 2007. godine donosi detalje stravičnog mučenja i maltretiranja tinejdžerke o kojoj se stara njen teta. Premda su neki detalji u filmu izmijenjeni, priča se temelji na ubistvu 16-godišnje Silvije Mari Lajkens. Tinejdžerku je, 1965. godine, do smrti mučila njena tetka Gertrude Baniševski, kao i njena djeca koja su, takođe, živjela u kući. Tužilac je, u sudskom procesu, Silvijinu smrt opisao kao “najstrašniji zločin ikad počinjen u državi Indiani”.

Strava u Ulici brestova / A Nightmare on Elm Street

Legendarni horor Vesa Krejvena iz 1984. godine predstavio je lik Fredija Krugera, ubicu koji vreba žrtve dok spavaju, a ubija ih u snovima rukavicom sa oštricama. Prema reditelju, film su inspirisali stvarni događaji.

– U LA Times-u je bio niz članaka o muškarcima iz jugoistočne Azije, iz imigrantskih porodica, koji su umrli u noćnim morama. Jedan je bio sin ljekara, star 21 godinu… Svi u njegovoj porodici su prepričavali istu stvar, govorili su mu da mora da spava, a on je odgovarao: “Ne razumijete. I prije sam imao noćne more, ali ovo je drugačije.

Dali su mu tablete za spavanje i svi su otišli u krevet, misleći da je sve gotovo. Usred noći čuli su vriske i lupanje. Utrčali su u sobu, ali je on već bio mrtav. Dali su da se obavi autopsija, ali nije bilo srčanog udara. Doktori nisu mogli objasniti šta se dogodilo – rekao je Ves Krejaven u intervju 2008. godine.

Teksaški masakr motornom testerom / The Texas Chainsaw Massacre

Film Tobeja Hupera iz 1974. godine je priča o grupi prijatelja koja posjećuje kuću u kojoj je nekad živio, a sad je opsjeda, ubica Lederfejs i njegova porodica kanibala. Film je reklamiran kao “istinita priča” i u nekim američkim državama je zabranjen zbog pretjeranog nasilja. Prema Majklu Njutonu, autoru “Enciklopedije serijskih ubica na filmu”, nešto je istina.

– Film je baziran na stvarnoj osobi, Edvardu Geinu koji je živio u Viskonsinu pedesetih godina. “Ludi Ed” je, baš kao i Lederfejs, nosio skalpove i lica svojih žrtava, a kuću je ukrasio ljudskim ostacima – rekao je Njuton za Huff Post.

Egzorcist / The Exorcist

Horor klasik o 12-godišnjoj djevojčici opsjednutoj demonom, iz 1973. godine, prema Brajanu Daningu, ima nešto istinito iza cijele priče.

– Film je zasnovan na stvarnom slučaju dječaka nepoznatog imena iz 1949. godine, a slučaj se vodio pod pseudonimom Robi Manhajm ili Roland Do. Dječak je preživio i nastavio da živi, najviše zahvaljujući tome što stvarni slučaj nije bio ni blizu toliko dramatičan kao onaj opisan u filmu – ispričao je Daning.

Srpska Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here