Naslovnica Trebinje Iz Fonda solidarnosti pomoć za djecu trebinjskih područnih škola

Iz Fonda solidarnosti pomoć za djecu trebinjskih područnih škola

Na osnovu odluke gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića, do kraja ove i u pet mjeseci naredne godine oko 130 učenika područnih odjeljenja trebinjskih osnovnih škola u Lastvi, Petrovom polju, Ljubomiru i Dražin Dolu dobijaće mjesečnu novčanu pomoć, koja će se finansirati iz sredstava Fonda solidarnosti Grada Trebinja.

Kako je pojasnio Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, osnovni kriterijum za dodjelu pomoći jeste da učenik pohađa područnu školu i da je jedan ili oba roditelja nezaposlen, pri čemu je iznos mjesečne pomoći u slučaju da je jedan od roditelja djeteta nezaposlen 75, a ako su oba roditelja nezaposlena – 125 KM.

„Ono što je gradsku upravu podstaklo na ovakav potez jeste podatak da sve više djece iz prigradskih i ruralnih područja želi da pohađa školu u gradskim školama, sela i prigradska naselja nam tako postaju pusta, što povlači ukidanje područnih odjeljenja  i gubitak posla za naše prosvjetne radnike. U razgovoru sa predstavnicma mjesnih zajednica i građanima zaključili smo da su roditeljima finansije osnovni problem i da im na ovakav način možemo olakšati školovanje djece“, ističe Ćurić.

On dodaje da će se sredstva isplaćivati preko Fonda solidarnosti, što je, kako je naveo, veoma bitno jer ljudi koji uplaćuju sredstva u Fond žele da znaju u koje svrhe se taj novac koristi.

„Ovo je nešto što treba Trebinju, smatram da ovakvi potezi treba da budu primjer i ostalim gradovima i opštinama da urade nešto slično“, kaže Ćurić.

Rok za podnošenje dokumenata za dobijanje mjesečne novčane pomoći za učenike područnih odjeljenja osnovnih škola na protokol Grada Trebinja je 30. septembar, a potrebni su: izvod iz matične knjige rođenih, CIPS-ova prijava prebivališta za dijete i roditelje, potvrda sa Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti jednog ili oba roditelja, kućna lista i potvrda iz škole o pohađanju nastave u područnim odjeljenjima.

Radio Trebinje

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here