Naslovnica RS/BiH Ivanić zakazao konsultacije članova predsjedništva BiH

Ivanić zakazao konsultacije članova predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zakazao je za danas neformalne konsultacije članova Predsjedništva BiH povodom vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude Međunarodnog suda pravde protiv Srbije.

“Ne očekujem ništa posebno – ja imam svoj stav, Izetbegović ima svoj, a Čović nešto između”, rekao je ranije Ivanić za RTS.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je sinoć da u Predsjedništvu BiH ne bi trebalo da dođe do preglasavanja jer u tom slučaju ovog zajedničkog tijela više neće ni biti.

Čović je rekao novinarima da će pokušati jutros, prije dolaska visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Federike Mogerini, da razgovara sa druga dva člana Predsjedništva BiH kako bi se pokušao postići konsenzus i približiti stavove da bi pismo koje pošalju Međunarodnom sudu u Hagu bilo kao jedno.

“Tada ćemo imati nekih sat do sat i po vremena da pokušamo da se dogovorimo”, rekao je Čović i dodao da preglasavanja ne bi trebalo da bude jer bi nakon toga Predsjedništvo BiH funkcionisalo na konceptu preglasavanja.

On je dodao da će, ako ne uspije na konsultacijama postići konsenzus, onda biti primoran da uputi pojedinačano pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da nije optimista da bi na konsultacijama moglo doći do usaglašenog zajedničkog odgovora Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

“Ne trebamo se ljutiti nego prepustiti sudu da presudi, ali u međuvremenu trebamo stabilizovati prilike u zemlji, spustiti tenzije i učiniti ono što građani od nas očekuju”, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su stavovi u vezi sa ovim pitanjem dijametralno različiti i da ih je teško približiti, te da će Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti dostavljena pojašnjenja koja je tražio.

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsedništva BiH kovertirana pisma u kojima traži pojašnjenja u vezi sa statusom bivšeg agenta Sakiba Softića koji je podnio reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here