Naslovnica Svijet Igrače NBA obuzela panika kada je HIV pozitivan Medžik Džonson najavio povratak...

Igrače NBA obuzela panika kada je HIV pozitivan Medžik Džonson najavio povratak na parket

Na današnji dan 1992. godine legendarni Irvin Medžik Džonson najavio je povratak na parket, izazvavši tako paniku u NBA ligi.

Jer, zvijezda LA Lejkersa bila je zaražena HIV virusom i rivali nisu blagonaklono gledali na činjenicu da će sa njim biti žestoke bitke iz kojih su nerijetko izlatili sa ogrebotinama. “Magični” se i penzionisao upravo zbog HIV-a. Veliki fizički napori i konstantno igranje zahtijevnih mečeva nisu pogodovali njegovom zdravlju. No, nije mogao više da izdrži bez košarke, te se sa “jezerdžijama” dogovorio da igra 50 do 60 utakmica po sezoni.

– Svi me podržavaju. Svi znaju i da je teren mjesto kojem pripadam. Uvijek imate sumnje. Da, rizik postoji, ali pozitivne strane pobjeđuju sve “minuse” – na vanrednoj pres konferenciji je izjavio Džonson, u društvu supruge Kuki.

Ova objava dočekana je na “nož”, iako je bio i veliki broj onih koji su jeva čekali da Medžik ponovo uzme loptu u ruke. Jedan od najvećih kritičara bio je adut Juta Džeza Karl Meloun. Popularni Poštar nakon predsezonskog duela sa Njujork Niksima je poručio:

– Pogledajte ove ogrebotine i rane. Zaradim ih svake noći, na svakoj utakmici. Zato ne mogu da pričaju da rizik po naše zdravlje ne postoji. A pokažite mi jednog NBA igrača koji ne misli isto kao ja.

Da li zbog bojazni za sopstveno zdravlje ili zbog rizika za druge košarkaše, Medžik je odustao od povratka i nikada više nije zaigrao u NBA.

Srpska Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here