Naslovnica RS/BiH Hrvatske nekretnine dostupne samo građanima Srpske, FBiH negoduje (VIDEO)

Hrvatske nekretnine dostupne samo građanima Srpske, FBiH negoduje (VIDEO)

Građani iz Srpske u Hrvatskoj mogu da kupe nekretninu bez ikakvih problema. Dovoljno je da dobro plate. Građani iz Federacije BiH stan takođe mogu da kupe, ali uz nekoliko uslova. U Hrvatskoj treba da imaju prijavljeno prebivalište ili pokrenut biznis.

To je odluka hrvatskog ministarstva pravosuđa, koja je naljutila dio BiH. Dok Srbi kažu da Hrvati kažnjavaju Bošnjake zbog diskriminacije njihovog stanovništva u Federaciji, Bošnjaci se bune, i to, takođe, zbog diskriminacije. Ministar inostranih poslova BiH u tom potezu ne vidi politiku.

“Ne vidim ovo kao političko pitanje. Mislim da ne treba praviti političko pitanje. Mogu reći da, što se mene tiče, ja bih volio da ni sa Hrvatskom ni sa drugim zemljama nemamo nikakve restrikcije. Mislim da će to biti u budućnosti, i da je ovo samo prolazna faza”, rekao je ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Iz Hrvatske još nije stigao nikakav zvaničan odgovor. Spekuliše se da su Bošnjaci pali u nemilost Hrvatima jer se plaše vehabizma i sve glasnijih terorističkih tendencija koje stižu iz BiH. Upućeniji tvrde da postoji i druga strana medalje. Hrvatska je, kažu, radila po principu – pamti pa vrati. Federalno ministarstvo pravde je 2014. uvelo uslove koje njihovi državljani moraju da ispune pri kupovini nekretnina na teritoriji Federacije BiH. Zato su ih Hrvati sada kaznili. Dubrovčani kažu da im je najbitnije da stan prodaju za dobre pare. Manje im je bitno ko će biti kupac.

Bošnjacima iz BiH, ali iz inostranstva, ta odluka se ne dopada. Kažu, Hrvatska ih otvoreno diskriminiše, jer ih ne stavlja u isti koš sa Srbima i Hrvatima, iako žive u jednoj državi. Almira Krdžalića, njemačkog državljanina porijeklom iz BiH, vijest je zatekla u Dubrovniku, gdje je kupio stan.

“Ako se uvedu takvi zakoni, vjerovatno ću prodati bilo kome, i neću ovdje doći više. Samo kao turista, treći državljanin”, rekao je bh državljanin iz Njemačke Almir Krdžalić.

Po entitetskim zakonima o stvarnim pravima, stranci koji su zainteresovani za stanove u Federaciji ili Republici Srpskoj, mogu da ih kupe prema načelu reciprociteta. To znači da države zapravo prepisuju pravila jedne od drugih.

Bošnjaci poručuju da će od nadležnih institucija, posebno Ministarstva inostranih poslova tražiti da sa Hrvatskom pokušaju da izglade stvari, i da ih izjednače sa ostalima. Iz Ministarstva odgovaraju da su, ipak, za to pitanje prava adresa entitetska ministarstva pravde.

Izvor: ATV

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here