Naslovnica Region Hrvati ponosni na svoj nacionalni identitet

Hrvati ponosni na svoj nacionalni identitet

Jugonostalgičnost je izrazito negativan pojam za građane Hrvatske, zaključeno je po završetku istraživanja koje je sproveo IPSOS, a koje je obuhvatilo ukupno 10.500 ispitanika.

Istraživanje je predstavljeno u knjizi Strategija simbolične izgradnje nacije u zemljama Jugoistočne Evrope i pokazuje niz stavova ljudi iz jugoistočne Evrope o privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima.

Prema rezultatima istraživanja, 90,8 posto Hrvata ponosni su što su građani Hrvatske i nisu jugonostalgični. Nasuprot, većina stanovništva Hrvatske socijalizam i Jugoslaviju doživljava negativno i vidi ih kao negaciju kolektivnog hrvatskog identiteta.

Na pitanje da li žale zbog raspada Jugoslavije, nejveći broj Hrvata odgovara negativno: čak 79,6% reklo je da ne žali, za razliku od 29,1% ispitanika u Srbiji i 31,8% u Bosni i Hercegovini.

Uz ovo, 66,3% Hrvata reklo je da se nikada nisu osjećali Jugoslavenima, u poređenju sa 24,4% ispitanika u Srbiji i 32,5% u Bosni i Hercegovini.

Na prostorima država bivše Jugoslavije, jugonostalgičnost je najizraženija u Srbiji, i to u procentu 71%. Iza Srbije je odmah BiH u kojoj čak 68% ispitanika žali za Jugoslavijom, a u Crnoj Gori 63%.

Fil Batler: Jugoslavija je bila eksperiment

Američki politikolog Fil Batler smatra da je Jugoslavija bila najveći istorijski i društveni eksperiment koji je morao biti uništen. On obrazlaže da je Jugoslavija ojačala usljed uticaja Britanije i Francuske, jer je to djelimično bio i njihov geostrateški projekat kako bi se stvorila protivteža Njemačkoj.

Jugoslavija, iako članica reda nesvrstanih, imala je značajnu ulogu u toku Hladnog rata. Uz političke uticaje, njena rastuća ekomija bila je snažan konkurent drugim vodećim zemljama.

Batler smatra da je do uništenja Jugoslavije došlo zbog interesa velesila, a uz pomoć američkih predsjednika, britanskih korporacija i njemačkih industrijalaca.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here